Culinartz

Márvány kuglóf

Egy egyszerű ám hatásos sütit ajánlok nektek a borús őszi reggelekre.
Ezzel az ellenállhatatlan finomsággal garantáltan jobb kedvre derültök!
Hozzávalók:
14 dkg vaj vagy margarin
17 dkg porcukor
4 tojás
1 csomag sütőpor
1/2 tk só
1 ek rum
10 dkg kristálycukor
25 dkg liszt (BL 55)
30 g étkezési keményítő
125 ml tej
3 ek kakaó
Előre bocsájtom, ajó sütik egyik titka, a hozzávalók hőmérsékletében rejlik. Ezért minden esetben, minden hozzávalónak szoba hőmérsékletűnek kell lennie!
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a puha vajat és az egészet jól felkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük beleszórjuk a kristálycukrot és tovább verjük.
A lisztet, keményítőt, a sütőporral és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgából készült habhoz, ezt követően a tejet és a rumot hozzákeverjük.
A tojásfehérjehabot egy habverővel óvatosan beledolgozzuk.
A kuglófformát vajjal jól kikenjük és belisztezzük.
Nem szabad felesleges lisztet hagyni benne! Ez okozná a kuglófunk törését.
A tészta 2/3-át a kuglófformába öntjük.
A maradék 1/3-ba beledolgozzuk a kakaót és ezt eloszlatjuk a kuglófformába már előzőleg bekerült massza tetején.
Egy villával a masszában hurkokat rajzolunk, lentről felfelé haladva, ettől jön létre a márvány mintázat [vagy nem:)].
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Egy hurkapálcával beleszúrunk, ha nem ragad rá a tészta, kuglófunk készen van.
Néhány percig hagyjuk állni. [ilyenkor lecsapódik egy kis pára, ami létrejön a tészta és a forma között, ez által könnyebben kiszedhetjük a formából]
Egy tálra borítjuk és nyakon öntjük olvasztott csokoládéval.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!