A Rugelach eredetileg lengyel hanukai sütemény. Krémsajt helyett egyszerűen néhány kanál tejfölt kevertek a liszthez, cukrozott dióval töltötték. Krémsajttal viszont sokkal finomabb és lágyabb lesz a tésztája. Lehetőség szerint minél többféle aszalt gyümölcsöt tegyünk ebbe az ünnepi süteménybe és garantált a hangos ovációkkal kísért siker!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg krémsajt,
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!),
10 dkg cukor,
25 dkg liszt és egy kevés só.
A tésztát gyorsan összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg barnacukor,
1 ek őrölt fahéj,
10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva,
10 dkg aszalt szilva felaprítva,
15 dkg dió, vagy mandula durvára vágva (inkább az utóbbit javaslom),
1 citrom reszelt héja,
10-15 dkg baracklekvár.
A tésztát négy egyenlő cipóra osztjuk, majd egyenként lisztezett deszkán vékony kör alakúra nyújtjuk a cipókat. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, darált dióval összekevert gyümölcsökkel, majd nyolc egyenlő részre vágjuk a köröket.
Feltekerjük őket kifliszerűen.
A tetejüket megkenjük tojás és tej keverékével, amit megszórhatunk fahéjas cukorral.
Előmelegített kábé 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: