Kürtöskalács, modern konyhában

Bár a kürtőskalács régi székely specialitás, amely parázson sütve az igazi, melegen ajánlom kipróbálásra hagyományos sütővel felszerelt konyhákbeli elkészítésre.

Hozzávalók:

1/2 kg liszt,

1 db tojás,

10 dkg cukor,

5 dkg olvasztott vaj,

csipetnyi só,

2 dkg élesztő,

2,5 dl tej,

zsír a lekenéshez, cukor.

Az élesztőt langyos tejben felfuttatom.

A vaj kivételével az összes hozzávalót jól összedolgozom, hozzáteszem a olvasztott vajat, és azzal jól kidagasztom.

Letakarva meleg helyen megkelesztem.

A sütőt előmelegítem 180-200 fokra.

A tésztát ujjnyi vastagra sodrom, a 12cm átmérőjű sodrófát bekenem olvasztott zsírral, majd hézagosan rátekerem a tésztát.

Ezt követően deszkához nyomkodva megvékonyítom a tésztát, megkenem olvasztott vajjal és vastagon cukorba hempergetem.

Beteszem a sütőbe és szép rózsaszínűre sütöm.

A kész kalácsot kb. fél percig pihentetetem a sodrófán ezután könnyedén lecsúszik.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »