A pikáns fagylaltok egyre nagyobb teret szorítanak a hétköznapi étrendekben is. Mértékkel még a zsírpárnákat sem növeszti, ráadásul ez a fagylalt sós, így aztán ki is került a rettegett édességek köréből 🙂
A pisztácia és a parmezán együtt igen markáns íz, ezért kevés mennyiségben is kiváló kiegészítője a nyári étkezésnek. Fel lehet használni akár előételként, de ilyenkor a nyári kánikulában természetesen lecserélhetjük a sajttálat is vele. Ebben az esetben ötvözzük salátákkal, prosciuttoval, sült kapribogyóval, grillezett vagy párolt zöldségekkel, gyümölcsökkel.
Megéri!
Nem tartozik a könnyű és gyorsan elkészíthető ételek közé, figyelmet is igényel, de a felhasználhatóságának végtelensége és az ízvilág minden nehézséget kompenzál.
Hozzávalók:
1 csésze parmezán sajt,
3 csésze tej (0,5%),
3 tojás sárgája,
1 csipet só,
2 csésze tejszín,
2 evőkanál finomra darált pisztácia,
7 g zselatin.
Egy órán keresztül a parmezánt egy pohár tejben áztatom.
A maradék tejet melegíteni teszem egy edénybe, amikor a tej eléri a forráspontot, hozzáadom az áztatott sajtot, a tejet és a tejszínt. Egy fakanállal folyamatosan keverve, ügyelve, hogy a sajt ne tapadjon az edény aljára körülbelül 2 percig párolom.
Egy sűrű szűrőn keresztül hagyom átcsurogni egy másik edénybe.
A nyúlós maradékot kidobom, és még egyszer átszűröm.
Az így kapott krémes folyadékot folyamatos keverés mellett forráspontig melegítem.
Habverővel felverem a tojássárgákat a sóval, majd apránként és nagyon lassan hozzáadom a sajtból készült krémes folyadékot, folyamatos keverés közben.
Közepes lángon fakanállal folyamatosan keverve addig főzöm, amíg kissé besűrűsödik. TILOS FORRNI HAGYNI! Mintegy 5 perc vagy annál kevesebb idő alatt sűrűsödik.
Az így kapott pudingszerűséget ismét egy tiszta edénybe szűröm.
Hagyom hűlni szobahőmérsékletre, kevergetve.
1/4 csészényi pudinghoz hozzáadom a zselatint, majd addig melegítem, amíg a zselatin feloldódik ezt követően hozzáadom a maradék keveréket és a finomra őrölt pisztáciát.
Ezt az egészet fagylalt készítő gépbe helyezem. És a gép előírásai szerint folytatom.
Elkészíthető fagylaltgép nélkül is, mélyhűtőben hagyjuk hűlni néhány órán keresztül, olykor átkeverjük.
A már kész fagyi gombócot megszórtam durvára vágott pisztáciával.
Sárgadinnye, sonka és grillezett kapribogyó társaságában tálaltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: