Andalúzia legnépszerűbb étele a gazpacho, tökéletesen frissítő hideg leves a kánikulai estékre.
Elkészítéséhez felhasznált összetevők jellemzően a mediterrán konyha hozzávalói: paradicsom, paprika, uborka, fokhagyma és extra szűz olívaolaj- amitől a leves állaga krémesebb lesz.
Egyike a legrégebbi hagyományos paraszti ételeknek, ismerete a 12. századba nyúlik vissza.
Általában a szemre készülő levessel különböző eredményt lehet elérni. Nem könnyű meghatározni a hozzávalók mennyiségét és az eljárást.
Hozzávalók:
1 kg érett paradicsom,
1/2 kg uborka,
1/2 kg zöld vagy piros paprika,
néhány gerezd fokhagyma,
kevés római kömény,
borecet,
4 evőkanál olívaolaj,
egy szelet néhány napos száraz kenyér.
A paradicsomokat egy éles kés hegyével bemetszem keresztbe majd néhány másodpercig forró vízbe mártom őket ezáltal könnyen eltávolítható a paradicsomok bőre.
Negyedekbe vágom.
A kenyér kérgét eltávolítom majd langyos vízben megáztatom.
Ezután kinyomkodom belőle a vizet és turmixgépbe helyezem.
Hozzáadom a fokhagymát, a meghámozott magnélküli uborkát, a darabokra vágott paprikát, ecetet és olajat majd az egészet alaposan homogén péppé turmixolom.
Ekkor adom hozzá a paradicsomot és alacsony fokozaton összekeverem. Fontos, hogy ezen a ponton óvatosan keverjük össze, ezáltal nem kerül bele sok levegő amitől levesünk színe elhalványulhat.
Ahhoz, hogy bársonyos levesem legyen az egészet átszűröm egy nem túl vékony hálón. Lefedve egy-két órára hűtőbe teszem.
Fogyasztás előtt sózom.
Egyedivé tehető nagyon apró kockára vágott friss zöldségekkel, fetával, pirítóssal.
Igazi élettel teli piros, valóban. A titok a turmixolásban rejlik: minél kevesebb levegő kerül bele, annál élénkebb marad a színe.
Pompás színe van!!