Amikor a piaci asztalokon megjelenik a medvehagyma már tudom, hogy kevés időt kell várnom és érkezik a rebarbara is. Eddig nem túlzottan variáltam vele egyszerűen egy kis cukor és citromlé és már fogyasztottam is. Megfogadtam magamban, hogy idén egészen másképp lesz: kísérletezni fogok. Rebarbarával.
Az első adag vásárlásának pillanatában már eldöntöttem: chutney-val kezdek. Az édes-savanyú rebarbara tökéltesen alkalmas egy ilyen készítményre.
A chutney indiai származású “fűszereslekvár” amit én nagyon imádok, tökéletesen illeszkedik sajtokhoz és még jobban grillezett húsokhoz. Egy közönséges serpenyőben készült csirkemellet is teljesen más dimenziókba repít.
Hozzávalók:
fél kg rebarbara,
1 alma,
2 evőkanál mazsola,
kb 75 ml almaecet,
6 evőkanál cukor,
1 fej lilahagyma,
1 csapott mokkás kanál őrölt gyömbér,
4 babérlevél,
2 csillagánizs termése,
6 darab szegfűszeg,
néhány db szerecsendió virág,
10 koriandermag,
1 evőkanál olívaolaj,
kevés só.
Megtisztítom a és megmosom a rebarbarát majd kb 3 cm-es darabokra vágom. A meghámozott almát kb 1 cs-es kockákra vágom, a lilahagymát megtisztítom és apróra vágom.
Mozsárban egészen finom porrá zúzom a csillagánizst, szegfűszeget és koriandert.
Felhevítem az olívaolajat és enyhén megpirítom rajta a hagymát, megszórom gyömbérrel. Hozzáadom a cukrot kissé karamellizálom, majd hozzáöntöm az ecetet.
Ezután hozzáadom a rebarbarát, az almát, a mazsolát, a babérlevelet. Ízesítem a porított fűszerekkel egy kevés sóval.
Kis lángon 15-20 percig főzöm, alkalmanként megkeverve. Szükség esetén egy kevés vizet öntök hozzá.
Hagyom kihűlni, majd eltávolítom belőle a babérleveleket és üvegekbe szedem.
Még nem tudom meddig fog elállni a hűtőben, minden bizonnyal nem sokáig-ezt az illatok és az íze nem engedi.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: