“Megérett a cseresznye
piroslik az ágon.
Ezer piros csengettyű
csilingel a fákon.” Zelk Zoltán
Cseresznyelekvár vagy inkább cseresznyés zselé? Mindegy minek is nevezem egy a lényeg roppant egyszerűen készült.
Megmostam a cseresznyét és kimagoztam. Egy kiló cseresznyére számítva 3 deci vízbe tettem 3 evőkanál nyírfacukrot és egy 3:1 zselésítőt.
Felforraltam, majd 5 perc főzés után beledobtam a kimagozott lecsöpögtetett cseresznyét és hozzáöntöttem 2 deci rózsaszörpöt majd 3 percig főztem. Csinos üvegekbe töltöttem. Celofánnal és csavaros tetővel lezártam néhány percre fejre állítottam, majd jól bebugyoláltam az üvegeket. Ebben a száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Gyönyörű a színe és fantasztikus a zamata és ráadásnak mesés az illata!
[…] rum, matcha tea por, cseresznyelekvár. […]