Nem, ez nem zakuszka és nem ajvár.
Ez padlizsánkrém. Kápiával és rengeteg illatos zöldfűszerrel. Hozzáteszem pikáns kis kence aminek egyetlen egy hátránya van: nem lehet belőle eleget készíteni.
Elsőre macerásnak tűnik (elkészíteni könnyebb, mint most megírni) ne ijesszen el senkit, mert a végeredmény lenyűgöző.
Hozzávalók:
2 db gyönyörű padlizsán ( többet érdemes sütni ugyanis a sült padlizsánt simán olaj alatt üvegben könnyen lehet tárolni a hűtőben)
4 db kápia paprika,
1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma,
olívaolaj, só
rozmaring, bazsalikom, oregano ( a padlizsán semleges íze miatt könnyen felveszi az ízeket, csak a fantázia szabhat határt)
200 fokos sütőben ( parázs hiányában) a padlizsán mindegyik oldalát megsütöm. Célszerű a tepsi alját alufóliával bélelni, különben a kicsöpögő majd rásülő padlizsánlé szörnyű nyomokat tud hagyni. Akkor jó, ha a koromfeketére sült padlizsánhéj kérges.
Sütőből kiszedve néhány percig érdemes egy konyharuhával letakarni, ugyanis az így lecsapódó pára segítségével könnyebben leválik a padlizsán húsa. Kizárólag fa konyhaeszközzel szabad csak hozzányúlni!
Legegyszerűbb tisztítási mód, egy kis részen a héjat lehúzni, majd egy fakanállal a belsejét kikaparni. Egy vágódeszkán fakéssel vagy akár fakanállal aprítani.
A hagymát darabokra vágom, fokhagymával és a kápia darabokkal aprítógépben alaposan összeaprítom.
Kevés forró olívaolajon ezt a kulimájszt folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg teljesen elfő a leve. Ekkor adom hozzá a friss apróra vágott zöldfűszereket és sózom. Hozzáadom a pépesített padlizsánt és pöfékelésig összefőzöm.
Azt ne kérdezze senki meddig áll el… garantálom, hogy 24 órán túl ám erről nem tudok bizonyítékkal szolgálni, olyan gyorsan elfogy.
Ha kéritek a rusztikus bagett receptjét, csak szóljatok 😉