Minap egy rövid ám tartalmas erdélyi hétvégében volt részem és be kell vallanom fergeteges ízekhez volt szerencsém. Igaz Székelyföld sajnálatosan kimaradt, de ott volt például Torockó. Az egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt fekszik, lakói betelepült székelyek.
A Székelykő miatt a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük.
A település Erdély legnyugatibb székely végvára és egyik legszebb faluja. 1999-ben Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.
Nos ez a kis falu erősen belopta magát a szívem csücskébe. Talán nosztalgiából, talán az ősz beköszönte miatt immunerősítés gyanánt a piaci savanyúságokat meglátva rögtön tudtam: székelykáposztát kíván a szervezetem.
Nem igazán követtem egy autentikusnak mondott receptet sem, csak mentem ismét az ízlelő bimbóim és a szimatom után, hogy végeredményül egy bitang jó kiadós egytálételt készítsek.
Hozzávalók:
1/2 kg sertéslapocka,
70 dkg savanyú apró káposzta (vecsési),
1 doboz sűrített paradicsom (140 g kecskeméti),
bő 3 dl félszáraz villányi vörösbor,
12 szem széttört erdőillatú borókabogyó,
2 kövér Istennek kedves rozmaring ág,
2 ág élet gyógyfüve majoránna,
2 ág legillatosabb borsikafű (csombor),
2 ág gondűző tárkony,
2 fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, némi olaj, pirospaprika és semmi só.
A húst kockákra vágom. Forró olajon a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát megpirítom. Félidőben hozzáadom az összes fűszert. Rászórom a pirospaprikát beleteszem a húst és fehéredésig sütöm. Felöntöm vörösborral fedő alatt kis lángon puhára párolom (kb 30 perc).
A káposztát ha szükséges kimosom. Kevés olajon megpirítom majd hozzáadom a sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Alaposan összeforralom, majd a félkész pörköltbe keverem. Tovább főzöm együtt, amíg készre puhul.
Ahány ház annyi szokás. Van aki behabarja tejfölös habarással. Számomra ez szükségtelen és felesleges kalória forrás. Megoldom tálaláskor friss kőrösi tejföllel.