Ez egy rém egyszerű, gyors és olcsó sütemény.
A második nevét már én aggattam rá majszolás közben. Lehetséges, hogy ez a süti már régen is létezett? Esetleg a Kiskőrösről távolba szakadt Petőfi is erre célzott a Fekete kenyér című versének írása közben?
Persze távol áll tőlem ennyire mélységesen irodalmi berkekre evezni, csak játszadoztam a gondolattal, amikor már kezdett csillapodni a szénhidrát utáni vágyam a második szeletet csipegetve.
Bárhonnan is ered, a receptet én Margaret s. Fox könyvéből lopikáltam, ha pedig kipróbáljátok, biztos leszek abban, hogy bekerül a gyűjteményetekbe.
Mi kell hozzá? Szinte semmi és kb. 45 perc.
1és fél börgre liszt,
1/3 bögre kakaó por,
1 ek szódabikarbóna,
1 bögre cukor,
1/2 kiskanál só,
1 bögre jéghideg víz,
5 ek olaj,
vanília (hanyagolható),
1 evőkanál ecet.
Lehet ezt bonyolítani is, dúsítani darált dióval, mandulaliszttel, markánsabb szőlőmagolajat használni, de most tételezzük fel, a szénhidrát utáni vágy akkor tör ránk, amikor éppen szinte semmi nincs a kamrában, nekem még sima ecet sem volt, így feláldoztam egy kanálnyit a féltve őrzött chilis ecetemből. Mit mondjak a kakaóval remek párost alkotott!
Nos a nagy munka csak eztán következik 😀
Száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem. Egy másik tálban az olajat az ecettel, majd hozzáadom a vizet és alaposan összekeverem, végül összekutyulom a liszt+kakaó+cukor+szódabikarbóna+só kombóval, úgy, hogy homogén masszát kapjak belőle.
Egy 20 cm átmérőjű formába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt készre sütöm (tűpróba!)
Tálaljátok azzal, ami éppen van: gyümölcs, sodó, lekvár, csoki mousse
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: