<![CDATA[Hozzávalók
40 dkg finomliszt
40 dkg vaj
20 dkg dió
10 dkg mazsola
20 dkg aszalt szilva
20 dkg aszalt sárgabarack
3 kis db alma
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
40 dkg porcukor
8 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
4 ek rum
1 csipet só
2 ek cukor
20 dkg dió
10 dkg mazsola
20 dkg aszalt szilva
20 dkg aszalt sárgabarack
3 kis db alma
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
40 dkg porcukor
8 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
4 ek rum
1 csipet só
2 ek cukor
- A mazsolát megmossuk és leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 2 ek kristálycukrot keverünk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét. A habot a további felhasználásig hideg helyre tesszük.
- A 8 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
- A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát meghintjük a kimért lisztből elvett 2 ek liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a kandírozott narancs- és citromhéjat és a kockákra vágott almát. Félretesszük.
- A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a vaníliás cukrot.
- A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rumot felváltva. Amikor már csak a liszt fele várakozik a keverésre, hozzáadunk a vajas-lisztes-rumos keverékhez néhány ek tojásfehérje habot, így megkönnyítve a liszt további hozzáadását.
- A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány ek habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
- Néhány helyen megvajazott és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formákba öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeverésen 50 percig sütjük. (Tűpróbáig.) Ha nincs hőlégkeveréses sütőnk, akkor kb. 60 percig sütjük.
]]>
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: