<![CDATA[Ez már a harmadik nap! 🙂 Ma tĂ©sztának hĂłdoltam. Nem akartam letudni egy egyszerű spaghettivel, hanem a lasagne alternatĂvájakĂ©nt is emlegetett canellonihoz nyĂşltam.
Bizony-bizony, arról a szép hosszú cső alakú tésztáról beszélek. Szeretem ám édesen is de jöhet sósan is. Rém egyszerű! A tésztacsövek üregébe tölteleket kell tenni, egy jó szósszal nyakonönteni és forró sütőbe dobni. Ezúttal hússal lett töltve.
ElsĹ‘ lĂ©pĂ©skĂ©nt elkĂ©szĂĽlt a paradicsom mártás. Ezt mindenkinek a szája ĂzĂ©re bĂzom, de tĂ©rden állva könyörgöm ne knorr Ă©s maggi nevű zacskĂłs trutyi legyen. EgeszsĂ©gtelen, fantáziátlan, unalmas, műanyag egyen cucc. Nem tart tovább elkĂ©szĂteni egy igazi olaszos paradicsommártást. KevĂ©s olĂvaolajon egy vagy kĂ©t gerezd zĂşzott fokhagymát megfuttatok, felöntöm 3 dl paradicsom passátával, Ă©s sĂł nĂ©lkĂĽl sűrűre fĹ‘zöm. KerĂĽlhet bele bazsalikom, vagy oregano.
Ebből kerül egy tűzálló tálka aljára.
Közben jöhet a sĂĽtĹ‘ elĹ‘melegĂtĂ©se is.
Majd készülhet a töltelék.
25 dkg canelloniho, ez általában fél doboz.
1 kis fej nagyon finomra vágott hagyma,
20-20 dkg darált sertés és marhahús, de persze ez nem kötelezően betartandó arány,
5 dkg vaj, vagy olĂvaolaj,
5 dkg nyers füstölt sonka, apróra vágva,
gorgonzola sajt, parmezán reszelve kb 5 dkg, elvégre sajtot is imádom,
paradicsom szĂłsz, natĂşr, passata is remek, Ăşgy 3 dl
2 tojásfehérje, 2 evőkanál zsemlemorzsa
kevĂ©s tejszĂn, nagyjábĂłl 1 dl
semmi só, friss zöldfűszerek
Az aprĂłra vágott hagyát megdinsztelem, rádobom a darálthĂşst Ă©s zsĂrjára pirĂtom.
Hozzáadom a zsemlemorzsát, felöntöma tejszĂnnel Ă©s a paradicsommal, majd alaposan összeforralom. Leveszem a tűzrĹ‘l, hagyom kicsit hűlni, majd hozzákeverem a sajtokat Ă©s a tojásfeherjĂ©t, ezt követĹ‘en a tĂ©sztacsöveket betöltöm.
SzĂ©p szorosan egymás mellĂ© helyezem Ĺ‘ket a paradicsom szĂłszon, a maradĂ©k szĂłsszal nyakonöntöm, jöhet rá egy adag reszelt sajt, persze nem bĂrtam ki, Ăgy mĂ©g megkentem egy kevĂ©ske pestĂłval is 🙂
Forró sütőben, 190 fokon készre sütöm fél óra alatt.
Kicsit hagyom pihenni, szeletelem és voilá! Vigyázat, ez nem egyszemélyes adag. Két nagyobb étkű vagy három kisebb étkű ember bizony egész komolyan lakmározhat.
Egy jobb fajta francia vörös pedig kifejezetten jól áll neki!
Harmadik nap kipipálva! 🙂