Mézes csokoládés madeleine

<![CDATA[

Egy régi elmaradásnak teszek eleget. Van már néhány hónapja is annak, hogy a facebook oldalon megosztottam a képeket, ígérvén, hogy jön a recept is.

A madeleine talán a legfinomabb francia teasütemény. Kívül ropogós, belül lágyan puha. Omlós, falatnyi éden. Ellenállhatatlan! Remekül lehet mártogatni vele csokoládékrémet vagy akár lekvárokat. A következő recept szerint készültet viszont garantálom, hogy csak úgy egymagában és pillanatok alatt fogjátok eltüntetni. Azért is vagyok ebben biztos, mert maga a tökéletes receptúra is párizsi cukrász ismerősömtől származik. Ezekért a falatokért sokan képesek még az óperenciás tengert is átrepülni!

Íme:

( az adagok 9 darabra vonatkoznak, érdemes már első alkalommal 4-5x-ös mennyiséget készíteni. Én szóltam!)

20 g fekete csokoládé (60-70%-os)

65 g vaj

2 tojás

40 g porcupkor

6 g méz

20g tej

10 g kakaó por

65g liszt

3g sütőpor

Sütés előtt egy nappal:

A vajat alacsony lángon felolvasztjuk, és hagyjuk forrni 1 percig, amíg a mogyoró színűvé válik.

Apróra vágjuk a csokoládét.

Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a kristálycukorral, mézzel, tejjel és az átszitált kakaó porral.

Szitáljuk át a lisztet és keverjük hozzá a sütőport. Keverjük hozzá a tojásos masszát, végül a langyos vajat is és hagyjuk hűlni a tésztát.

Ha kihűlt a tészta hozzáadjuk a felaprított csokoládét és újra összekeverjük.

Ezután letakarjuk és egy  éjszakán át a hűtőszekrényben tartjuk.

Következő napon 210 fokra előmelegítjük a sütőt.

Mivel szinte mindenki a szilikonból készült madeleine “tepsit” használja, ezt célszerű először egy rendes tepsibe helyezni.

Ezáltal nem kockáztatjuk meg, hogy a tésztát kiöntsök belőle.

Elődjéhez, a kis fém kagylókhoz képest ez a szilikon forma igen praktikus kis darab, mivel nincs szükség kivajazására, ráadásul sokkal könnyebb a kis 9 kagylós tepsit kezelni.

Tehát nyomózsákba töltjük a tésztát (nem a legfontosabb mozzanat, de így lényegesen könnyebb és tisztább vele bánni) majd a kis kagylókat  ¾ részig megtöltjük. Nyomózsák hiányában kiskanállal is remekül működik.

Visszavesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, majd 10-15 percig sütjük a finom falatkákat.

Hagyjuk kihűlni tálalás előtt. Mondom hagyjuk kihűlni! 🙂



 

 ]]>

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »