<![CDATA[
A gasztroszakértők által végigkóstolt pizzák azt mutatják, hogy a klasszikusnak számító kerek pizzát Nápolyban érdemes fogyasztani, ahol a pálmát a margherita és a marinara néven ismert pizza viszi el. A paradicsomos, mozzarellasajttal borított és bazsalikomlevéllel díszített margherita pizza a legenda szerint 1889-ben született Savoyai Margit (Margherita di Savoia) olasz királynő nápolyi látogatásának tiszteletére. A pizza zöld, fehér, piros színeivel is az olasz egységet hirdette. A nevében a tengert idéző marinara paradicsommal, fokhagymával és oreganóval készül.
A Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége pontokba szedte az igazi nápolyi pizza szabályait:
Hogy mégis, mitől lesz a nápolyi pizza utánozhatatlan?
Az egyik titkos összetevője az „Acqua del Serino”, a nápolyi lágy víz. Aztán az igazán ízes, lédús paradicsom, ami lehetőség szerint a Vezúv lejtőin teremjen. A vulkanikus talajnak és a sok-sok napsütésnek köszönhetően az itteni paradicsomra maga Kolumbusz is büszke lenne. A mozzarella pedig a bivaly tejéből készüljön. És ha ez még nem lenne elég, a Margherita Extra pizza esetén ez a bivaly Campania tartomány lakosa kell, hogy legyen!
Aki egyszer megkóstolja az igazi Marinarát, Margheritát vagy Margherita Extrát, soha többé nem akar a pizzán ananászt, ne adj’ isten ketchupot látni, amit mellesleg főbenjáró fegyházzal büntetendő bűnnek tartok.
Olaszország közel hatezer pizzasütője megelégedéssel üdvözölte a nekik szentelt ételkalauzt, amely szerintük szakmai tekintélyük elismerését jelenti. A profi pizzasütő semmiben nem marad le a többcsillagos séfek mögött – nyilatkozták az olasz sajtóban.