Culinartz

Húsgolyók illatfelhőben

Lesz egy hatalmas kertem, temérdek illatozó fűszerrel. Oda fogok esténként kiülni pihenni… lesz ott minden akár a mesékben: erdő illatú boróka, fényűző izsóp,  gyógyító oregano, kedves rozmaring, gondűző tárkony és a legillatosabb csombor mellett számos aromás fű. Igazi misztikus kertecske lesz tele meglepetésekkel. Kizárólag saját használatra, mert annyira imádom a friss zöldfűszerek adta varázslás lehetőségét…. Tovább »

Kápiás padlizsánkrém

Nem, ez nem zakuszka és nem ajvár. Ez padlizsánkrém. Kápiával és rengeteg illatos zöldfűszerrel. Hozzáteszem pikáns kis kence aminek egyetlen egy hátránya van: nem lehet belőle eleget készíteni. Elsőre macerásnak tűnik (elkészíteni könnyebb, mint most megírni) ne ijesszen el senkit, mert  a végeredmény lenyűgöző. Hozzávalók: 2 db gyönyörű padlizsán ( többet érdemes sütni ugyanis a… Tovább »

Jéghideg dinnyesaláta fetával, quinoaval

Mondtam a dinnyeárusnak én bizony visszagurítom hozzá a dinnyét, ha tök íze lesz. “Mézédes, mézédes” – csak ezt hajtogatta, meg azt is, hogy nyugodtam vigyem csak vissza, ha nem ízlik. Valamit tudott. Látta rajtam, hogy akkor is kezdek vele valamit, ha rám sózza a dinnye kollekciójának legtökebb ízű darabját még inkább biztos lehetett, hogy ebben… Tovább »

Wonton raviolli illatos zöldfűszerekkel

A konyha az a hely ahol soha nem kapaszkodtam tervekbe. Minden inspirálni tud egy hirtelen jött zápor, egy formás felhő, egy mosoly, egy jókedvű vagy kedves üzenet. Így volt ez a wontonnal is mikor tányérra komponáltam a csakra zöldjéhez színben illő összes illatos fűszert. Az arisztokratikus spárgához az erdő illatú bazsalikomot, a gyógyító zsályát, a… Tovább »

Viva la pasta! – Vénusz kagylók

Bizony előfordul, hogy történik olyasmi, amitől az ember lelke nevet, esetleg még dalra is fakad. Ha pedig a gyomor is éhes hozzá a kezek pedig elkezdenek főzni, olyankor nincs idő gondolkozni, nincs menekvés! Nyelv sem marad szárazon. Beindulnak az érzékszervek: az orr illatversenyt érez, a fülek pedig külön életet élnek egy távoli hangverseny teremben. Mivel… Tovább »

Rögtön vacsi- spárga caprese

Van a hétköznapoknak is bája. Például amikor kalóriák ellen esküdözve farkas éhesen téped fel a hűtőszekrény ajtaját, közben dünnyögsz, hogy nincs is benne semmi. De mégis. Akad némi “maradék”  Néhány szál spárga, egy kevés paradicsom ragu, egy pöttöm félig sem érett sajt (ez a sajt sem érte be 🙂 ) , mert hát sajt többnyire… Tovább »

Óriás tortellini sonkakrémmel paradicsomágyon

Úgy tűnik a sportolásom kimerül a reggelenkénti futásban és a konyhában történő gyúrásban. Gyúrok ám egyre gyakrabban és közben a gondolatbéli pici farmomon már nem csak tehén van a friss tej és túró készítéséhez, hanem egy malom is hozzátartozik, ahol nap mint nap őrölhetem a búzát egyéb szemes terménnyel és minőségi lisztet állítok elő. Pár… Tovább »

Spaghetti alla genovese

Van egy álmom. Visszatérő. Akár egy igazi olasz Mamma minden nap kora hajnalban kelek, bemegyek a kis boltocskámba, felkötöm a köténykémet és délig sürgök-forgok a konyhán. A déli harangszó kondulására minden tálalva a hatalmas ragyogó üvegpultban, kitárom a zöld spalettát ömlik be a ragyogó napfény és a kis térre árad ki az ellenállhatatlan pestó illat…. Tovább »

Ötperces, klasszikus olasz- bruschetta

Nem ez az első alkalom, nem is az utolsó, hogy összecsapok egy bruschettát (ejtsd: bruszketta) Sőt már itt is posztoltam régebben. De ez utóbbi is annyira jól alakult, hogy feltétlenül meg kell osztanom. Ezúttal ismét sikerült a majdnem igazi klasszikusat előállítanom. Hámozott paradicsomot (8 szelet kenyérhez 4 nagyobb paradicsommal számolva vagy ennek megfelelő mennyiségű koktél,… Tovább »

Andalúz paradicsomleves ropogós sonkachips-szel

Erről a levesről már igazán nem tudom eldönteni hova soroljam: andalúz mivel az alapjait a cordobai salmorejo (ejtsd: salmorého) adja, toszkánná teszi a bazsalikom és akkor a hozzáadott parmezánról nem is beszélek. Nem tudom eldönteni andalúz vagy toszkán, spanyol vagy olasz. Legyen spanyol-olasz!-akárcsak a ma esti foci EB meccs. Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 150… Tovább »

Mascarponés zöldborsókrémleves pisztáciával

Nem is tudom mi a gyorsabb: elkészíteni a krémlevest vagy megírni a posztot? De meg kell írnom, akkor is ha nem tudom rövidre fogni. Legalább három nyomós oka van ezt a receptet szem előtt tartani. Rendkívül gyors. Tegyük fel, hogy este nincs sok időd a tűzhely mellett, hidd el: ez egyszer az életben mindenkivel megesik…. Tovább »

Chilis fügés tagliatelle

A füge számomra majdnem azonos a tengerrel. Mindkettő oka annak, hogy öröké vágyom mediterán országba élni. Ezért is építettem gyors vacsorámat az édes-sós ellentétre. A végeredmény még élvezetesebb lett a csípős chili által. Talán a szezon utolsó fügéit sikerült elcsípnem minap a piacon. Igazi hatalmas lila fügék! Tényleg kár, hogy vége a szezonnak. Sebaj, majd… Tovább »

Pisztáciás cukkinileves

Bár a cukkini szezonnak sajnos már vége a frissen zöld fényes cukkini mindig el tud csábítani. Sok esetben mikor a kosaramba kerül fogalmam sincs mi fog belőle készülni. A minap rám tört a leves ehetnék. Nem sokat gondolkoztam miután felmértem a lehetőségeimet: két cukkini, friss bazsalikom, miegymás és rögtön hozzáláttam könnyen emészthető (és zsírégető) ám… Tovább »

Bazsalikom levegő & mousse- két recept egy posztban

Mivel már két verzióban is elkészítettem, mindkettőt itt és most posztolni fogom. Készítsétek elő a kiskanalakat mert ez a mousse hatalmas diadalt arat az ízlelőbimbók felett! Hozzávalók: 350 ml félzsíros tej, 150 ml tejszín, 3 evőkanál fruktóz ( vagy cukor), 2 g zselatin, 2 ág bazsalikom. Megmosom a bazsalikomot. Egy pohárnyi tejet felmelegítek. Feloldom benne… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!