Culinartz

Menta pestós papfojtogató, cukorborsóval

Nem másról van szó, mint a “strozzapreti” tésztáról. A tréfás taljánok mindennek vicces nevet tudnak adni. Így nem csoda, ha a tésztáikat is mókásabbnál mókásabb nevekkel illetik. Számos legenda létezik a nevének eredetéről, az egyik szerint  ezt a tésztát a papok annyira szeretik, hogy a lakmározásba szinte belefulladnak. Mint minden tészta étel, ez is a “húsz percesek”… Tovább »

Tüzes napsugaras lemon crud

Mindig akkor jövök rá mit miért főztem, amikor már készen vagyok vele. Az elmúlt hét napfény hiányban és hidegben telt. Meg sem lepődtem, hogy nagy mennyiségben vásároltam citromot. A citrom amúgy is állandó lakója a konyhámnak nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs egy fia gyümölcs sem. Tegnap délután a konyhában ocsúdtam fel, jéééé citromokat facsarok! Tényleg… Tovább »

Bodzavirág szörp

Imádom a kora nyár édes illatait. Végre virágzik a bodza! A virágokból áradó illat gyerekkoromat idézi elő. Annyira kedvelem a bodzaszörpöt, hogy már hetek óta figyelem mikor lehet végre bodzavirágot szedni.  Több sem kellett, mint leporolni Nagyanyácskám mindentudó szakácskönyvét, hogy elővarázsoljam belőle a bodzaszörp ismerős, gyerekkori ízét. A régi jól bevált receptje alapján már készül is… Tovább »

Lazac steak kapros citromos vajjal, csicsókával

A legegyszerűbb és a leggyorsabb mód egy királyi fogáshoz. Egyetlen óriási hibája van, nem a legolcsóbb kategóriába tartozik. Talán a lazac az egyetlen amit nem szoktam agyon variálni. Nem mintha az étrendem mindennapos szereplője lenne. Többnyire köretet csak mutatóba készítek hozzá, mert nincs rá igényem. Húsleveshez sem fogyasztok kenyeret 😉 Előző nap elkészítettem a fűszervajat:… Tovább »

Macaron, szeretettel

Ki ne ismerné a kis színes harapnivaló korongocskákat? Azoknak akik nem ismerik, javaslom mielőbb kóstolják meg garantálom, hogy szerelem lesz első harapásra. Bevallom – és be is számoltam erről már egy előző posztban is -, számtalan kudarc ért macaron ügyileg mire eljutottam arra a szintre, hogy bármikor bátran összedobok egy-két-há’ adagot. Olyan mintha csak egy… Tovább »

Camembertes pecsenye fahéjas szilva mártással

Fordult már elő nem is egyszer, hogy a legnagyobb gondot egy-egy étel elnevezése okozza. Most is így jártam, ám ha van valakinek egy jobb ötlete álljon elő vele! Délelőtt még fogalmam se volt mi készül ebédre, csak szépen kiklopfoltam 4 szelet rövidkarajt, majd enhény besózva betettem a hűtőbe és mentem dolgomra. Legrosszabb esetben rántott hús… Tovább »

Tonhal pástétom

Csak sajnálkozni tudok, hogy nem sikerült igazán jó képeket készíteni… olyat ami ténylegesen képes visszaadni legalább a szépségét, ha már a fenséges ízét nem sikerül, pedig egész éjszaka volt kellő ideje az ízeknek összeérni és ami összeérhet az össze is érik! Érdemes kipróbálni, garantált siker akár vendégeket várni, akár édes kettesben elköltött vacsora felvezetőjeként. Karikákra… Tovább »

Matchás limeos citrom mousse

Mennyei kalória bomba vagy édes kísértés, tök mindegy minek nevezem. A tényen nem változtat:ez a  fergeteges rém egyszerű desszert szerintem bármikor megállja a helyét akár a hűsítőként a nyári kánikulában, akár C vitamin forrásaként a zimankós hólapátolás előtt. 10 dkg cukor, 3 tojás, 3 dl tejszín, 2 citrom héja és leve. Ezúttal csavartam bele egy… Tovább »

Mascarponés epertorta sütés nélkül

Hozzávalók: 1 citrom 50 dkg mascarpone 2 cs. vaníliás cukor 3 ek. porcukor 1 tasak zselatinfix 2 dl jól lehűtött tejszín 60 dkg eper 25 dkg babapiskóta A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A mascarponét simára keverjük a cukorral, a citrom levével és héjával, majd hozzáadjuk a zselatinfixet. A tejszínt kemény habbá verjük… Tovább »

Levendulás, limeos citromlekvár

Napokon keresztül, minden reggel csak bambultam az árusok hatalmas levendula csokraira. Minap türelmetlenül toporogtam a buszon míg végre megállt és én leszállhattam. Messziről beborított a levendula illata. Az árusokhoz érve már nem is volt kérdés számomra, hogy néhány csokrot magamévá teszek. Mire beértem a munkahelyemre már ki is találtam mi mindent fogok készíteni azon túl, hogy… Tovább »

Citromos mézes csirkecomb, sóska pestós tagliatellével

Nem is tudnám megmondani mi kerített jobban hatalmába! A versenyszellem, a nyerni vágyás, vagy egyszerűen csak a pavlovi reflexeim diktáltak Mautner Zsófia kedvenc nyári levesét megtekintve. Rögtön elhatároztam, hogy a sóska-dió-csirke triót asztalra komponálom. Nem bántam meg! Hozzávalók: csirke comb ( 2 egész), 1 citrom leve, 2 evőkanál méz, fokhagyma, só, bors. A citrom levét összekeverem a… Tovább »

Avokádós csirkemell parmezános leveles tésztában

Azt hiszem régen találtam ilyen gyors, egyszerű és különleges receptet. Igazi vendégváró, de ha csak magunkat szeretnénk megörvendeztetni és degeszre enni, akkor is kiváló. Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb csirkemell 5 db avokádó 2 csomag újhagyma fél liter főzőtejszín fél kg paradicsom 10 dkg parmezán 50 dkg mélyhűtött leveles tészta egy csokor petrezselyem 1 db… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!