Culinartz

Csokoládé mousse, tonkababbal

Ez a bejegyzés egy régi elmaradásom (több is van ilyen 🙂 ) , annyira régi, hogy ezzel nyammogtam át magam az idei évbe. Természetesen nincs szükség különleges alkalmakra, egy légies csokoládékrém az én bármely napján jól jön. Minden érzékszervet gyönyörködtet…. Elkészítése annyira egyszerű, hogy még a kezdő házi tündérek is el tudják készíteni, csak néhány… Tovább »

Fánk kavalkád, churrostól a szalagosig

Tévedés ne essék, nem diétázom és nem fogyókúrázom. Sütök és főzök rendületlenül, ráadásul olyan mértékben, hogy képes vagyok egy nap két féle fánkot is sütni, ha rámtör a konyházhatnék. Mire posztot írhatnék elönt a jóllakottság érzése, és csak halogatom a posztok írását. Megpróbálom behozni a lemaradásom, ugyanis rengeteg van. Ezt az egy posztot szentelem a… Tovább »

Csokis süti, avagy édes fekete kenyér

Ez egy rém egyszerű, gyors és olcsó sütemény. A második nevét már én aggattam rá majszolás közben. Lehetséges, hogy ez a süti már régen is létezett? Esetleg a Kiskőrösről  távolba szakadt Petőfi is erre célzott a Fekete kenyér című versének írása közben? Persze távol áll tőlem ennyire mélységesen irodalmi berkekre evezni, csak játszadoztam a gondolattal, amikor… Tovább »

Ribizlis profiterol, levendulás csokoládéban

Oly sokszor hivatkoztam már arra, hogy történik valami és nekiállok megsütöm, megfőzöm a hangulatot. Mert nincs sok más választásom ha jön egy illat, egy szín, egy taktus és mert próbálom úgy látni a világot, hogy abban szépség és derű lakik. Egyszerű történeteket és érzéseket főzök bele a tányérba néha ujjongva máskor csendesen. Azt ami örömöt… Tovább »

Földanya sütije

Ez a süti már régóta megírásra várt. Még valamikor a Duna tetőzése előtt hívott fel a barátnőm öt éves kisfia, hogy elújságolja: “és képzeld! a Duna ki akar jönni a medréből… láttam mikor mentünk át a hídon és nem járnak a hajók sem és mindenki ott áll a parton és vár… és tudod miért van… Tovább »

Csokoládéfagylalt mókuscsemegével

Ha kánikula, akkor bizony fagyi és nem a multitrutyiból, hanem igazi házi. Most már belátom, jó befektetés volt ez a kis kütyü és nem igaz, hogy csak az ötszámjegyű árcédulás fagylaltgépekkel lehet minőséget elérni, nem igaz. Ez egy átlagos gép, maximum 1 liter fagylaltot lehet benne készíteni, nem is kell több így legalább nap mint… Tovább »

Vörös áfonyás csokicseppes keksz

Ha nem lenne olyan finom mint amilyen, nem tenném fel. Kicsit unalmas külsejéért viszont kárpótol az íze. Ráadásul egészségesebb is a boltban kapható társainál. Ideális nasi kis lurkóknak is, persze akiknek az ízlését még nem tették tönkre az agyon cukrozott, színezékes, csili-vili multitrutymókkal. Hozzávalók: 50 g dió vagy őrölt mandula 110 g puha vaj, 1… Tovább »

Pöttyös túrós desszert

Az egész egy hirtelen ötlettel kezdődött. Gyorsan papírt és ceruzát fogtam, nehogy elfeledjem amit hirtelen kigondoltam.   Ez a rajz volt a pöttyös piskóta elindítója is.  Erről bőven beszámoltam egy előző posztban: Pöttyös túró-tekercs. Mindent az ott leírtak alapján készítettem. A kihűlt piskóta tésztát mini tortagyűrűk méretére vágtam és belülről kibéleltem őket. Egy zsírpapírral bélelt… Tovább »

Napfény ízű csokicseppes briós kardamom maggal és tonkababbal

Csak egy dologban vagyok biztos, hogy tudok főzni és sütni. Fotózással már hadilábon állok és távolról se tudok Mamzi fotóihoz hasonló képeket készíteni. De akkor is megosztom ezt a brióst, mert nagyon sajnálnám, ha sütni szeretők kihagynák. Amíg a hőmérő nem kúszik negyven fok fölé képes vagyok bemelegíteni a sütőt. Akkor is ha hét ágra… Tovább »

Macaron, szeretettel

Ki ne ismerné a kis színes harapnivaló korongocskákat? Azoknak akik nem ismerik, javaslom mielőbb kóstolják meg garantálom, hogy szerelem lesz első harapásra. Bevallom – és be is számoltam erről már egy előző posztban is -, számtalan kudarc ért macaron ügyileg mire eljutottam arra a szintre, hogy bármikor bátran összedobok egy-két-há’ adagot. Olyan mintha csak egy… Tovább »

Macaron- a falatnyi éden!

Aki közelről ismer tudja rólam, a konyhai foglalatoskodáson kívül még inkább utazni szeretek. Szerintem nincs ember a bolygón aki ne szeretne utazni ismeretekre szomjazva, kalandokra vágyva, kulináris élvezetekre éhezve. Soha nem utaztam úgy, hogy ne kóstoltam volna bele a helyi specialitásokba. Így történt ez jó néhány esztendeje is amikor a Francia Riviérán jártam és Mentontól… Tovább »

Moszkauer

Beigli, flódni, rugelach, zserbó, gyümölcskenyér, puha kalács mind mind finomság amit örömmel készítek el ám az igazi kedvencem a moszkauer. Így hát megleptem ma reggel magam egy kisebb adaggal. V I G Y Á Z A T! Eszméletlenül finom, de sajnos kalóriabomba! Hozzávalók: kb 10.15 dkg durvára vágott dió és mogyoró 5 dkg kandírozott narancshéj… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!