Culinartz

Jéghideg dinnyesaláta fetával, quinoaval

Mondtam a dinnyeárusnak én bizony visszagurítom hozzá a dinnyét, ha tök íze lesz. “Mézédes, mézédes” – csak ezt hajtogatta, meg azt is, hogy nyugodtam vigyem csak vissza, ha nem ízlik. Valamit tudott. Látta rajtam, hogy akkor is kezdek vele valamit, ha rám sózza a dinnye kollekciójának legtökebb ízű darabját még inkább biztos lehetett, hogy ebben… Tovább »

Spaghetti alla genovese

Van egy álmom. Visszatérő. Akár egy igazi olasz Mamma minden nap kora hajnalban kelek, bemegyek a kis boltocskámba, felkötöm a köténykémet és délig sürgök-forgok a konyhán. A déli harangszó kondulására minden tálalva a hatalmas ragyogó üvegpultban, kitárom a zöld spalettát ömlik be a ragyogó napfény és a kis térre árad ki az ellenállhatatlan pestó illat…. Tovább »

Feta kockák fűszeres olívaolajban

Már annyira belejövök a túró és sajt készítésébe, hogy lassan vezetékes víz helyett tejcsapot fogok igényelni a vízművektől. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia! Leírhatatlanul finom! A sajt készítésről már egész bőven beszámoltam itt. Nos ez alapján készült egy kisebb adag annyi különbséggel, hogy csak egy éjszakára hagytam sófürdőben majd fél napig hűtőben szikkadni. Egyszerűen nem… Tovább »

Andalúz paradicsomleves ropogós sonkachips-szel

Erről a levesről már igazán nem tudom eldönteni hova soroljam: andalúz mivel az alapjait a cordobai salmorejo (ejtsd: salmorého) adja, toszkánná teszi a bazsalikom és akkor a hozzáadott parmezánról nem is beszélek. Nem tudom eldönteni andalúz vagy toszkán, spanyol vagy olasz. Legyen spanyol-olasz!-akárcsak a ma esti foci EB meccs. Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 150… Tovább »

Mascarponés zöldborsókrémleves pisztáciával

Nem is tudom mi a gyorsabb: elkészíteni a krémlevest vagy megírni a posztot? De meg kell írnom, akkor is ha nem tudom rövidre fogni. Legalább három nyomós oka van ezt a receptet szem előtt tartani. Rendkívül gyors. Tegyük fel, hogy este nincs sok időd a tűzhely mellett, hidd el: ez egyszer az életben mindenkivel megesik…. Tovább »

Pasta alla Norma

Itáliában bármilyen típusú étel fel tudja ébreszteni az érdeklődésemet. Legjobban a szicíliai gasztrónómia tud felcsigázni, nem hiába ugyanis a nagy kedvencem. Főként azért mert a “pasta” gyökerei is innen erednek, másrészt rajongom a sziget kiváló kultúrájáért, történelméért és természetesen, mint minden valamirevaló operarajongó Belliniért. Így aztán nem is kérdés: ha Pasta alla Norma készül a… Tovább »

Egyszerű paradicsommártás tésztára

Hozzávalók: 4 adag tésztára elegendő kb. 40 dkg hámozott natúr paradicsom (konzerv) szárított oregánó és friss bazsalikom só reszelt Parmigiano Reggiano extra szűz olívaolaj fél fejhagyma, finomra vágva. Kevés olívaolajat serpenyőben hevítek és rádobom a finomra vágott hagymát. Amikor arany színűre pirult felöntöm a paradicsommal, ha túl sűrű öntök hozzá kevés vizet. Nagyon lassú tűznél… Tovább »

Medvehagymás pesto szárított paradicsommal

A tavasz érkezésével visszatértek a friss üde zöldek mint a medvehagyma. Ez az aromás növény gyakorlatilag a snidling testvére    és a nap első sugaraival érkezik. Az idei első adagból kiváló tavaszi spaghetti pesto készült. Én a pestók lazább mondjuk úgy könnyebb verzióját kedvelem így a parmezánt mandulával helyettesítem, kevés olajat használok és a legvégén… Tovább »

Nápolyi cukkini

Életemben először Nápolyban találkoztam a cukkini marinált változatával. Rögtön levett az ízlelőbimbóimról! Ha nem is Totót a nápolyi törököt, de a pincért azonnal vallatni kezdtem, akitől sikerült megtudnom néhány titkot. Hozzávalók: 1 kg cukkini, 2-4 gerezd fokhagyma, 1 csésze ecet, friss menta, tengeri só, bors, extra szűz olívaolaj a sütéshez, 3-4 evőkanál a pácléhez. A… Tovább »

Az igazán autentikus olasz- Spaghetti all' aglio, olio

Egyik gyengém az olasz konyha, azon belül is a tésztafélék. Nem kell megrémülni! Hatalmas tévhit, mely szerint a tészta hizlal! Kizárólag az a plussz kalória hizlal, amit a tésztával jutattunk be a szervezetbe cukor, szénhidrát vagy fehérje formájában. Ezt a spaghettit, amely nem csak a legegyszerűbb, de talán a legfinomabb is, nyugodtan lehet fogyasztani bikini… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!