Culinartz

Mennyei szilváspite

Kéjenc darazsak száj marja. Szilva elég van az idén, kékell a lomb. A mandulának keskeny tokja nyilva. Már jár a róka, kerepel a domb, érik a szőllő. Mindannyit szeretnéd falni és marni, mint a gaz darázs. (Babits Mihály – A meglódult naptár) Ismét sikerült saját csapdámba esni 🙂  ugyanis rákaptam a pitére mert gyors, mert… Tovább »

Dinnyehéj lekvár

“néztem, hogy úszik el a dinnyehéj” Egész nap József Attila A Dunánál című verse zakatolt bennem. No nem a teljes vers csak első két sora. Magam előtt látom ahogyan ül a rakparton és töpreng, magam pedig azon töprengtem vajon Eta vagy Jolán ismerte-e ezt a receptet? Mondhatni azt is, hogy agyamra ment a meleg ám… Tovább »

Csokoládéfagylalt

Mivel végre nyár van, kísérletezgetek. Fagyival. Van valaki aki nem szereti a csokoládét? Főleg jeges formában imádom most, hogy végre nyárba fordult az időjárás. És imádom a fagylaltos naplementéket! Már csak egy szép sárgába boruló napraforgó mező hiányzik, erre nagyobb az esélyem, mint mondjuk egy fehér homokos tengerparthoz 🙂 2 kis pohár tejföl (20%-os) 2… Tovább »

Macaron, szeretettel

Ki ne ismerné a kis színes harapnivaló korongocskákat? Azoknak akik nem ismerik, javaslom mielőbb kóstolják meg garantálom, hogy szerelem lesz első harapásra. Bevallom – és be is számoltam erről már egy előző posztban is -, számtalan kudarc ért macaron ügyileg mire eljutottam arra a szintre, hogy bármikor bátran összedobok egy-két-há’ adagot. Olyan mintha csak egy… Tovább »

Pulykamell tekercs gorgonzola ágyon pihenö asszúban érlelt aszalt szilvával bélelve

Karácsony meg vendégek meg töltött káposzta meg halászlé meg bejgli meg minden… Gondoltam ha utolsó nap érkeznek a vendégek már a hagyományos karácsonyi ételeket alaposan unhatják én is unnám… Márpedig annál az asztalnál amelyiknél én tálalok senki nem fogja visszatolni a tányért  “jajj ezt ettünk otthon, nagyi is ezt készített” stb indokokkal így már jó előre… Tovább »

Birsalmás vörös áfonya chutney

Rém egyszerű, roppant gyors és mennyeien finom! Valójában darabos fűszeres lekvár, amit főnként húsokhoz használok, de hozzáilló zölségekkel, sajtokkal mártogatósként is megállja helyét és nem utolsó sorban kiválló Karácsonyi ajándék! Egy birsalmát négybe vágva megfőztem, majd megpucoltam kicsumáztam és kockákra vágtam. Kevés olívaolajon egy kis fej hagymát üvegesre pároltam rádobtam a birs kockákat, csurgattam rá… Tovább »

Almás batyu

Nem telhet el hosszú hétvége sütés nélkül. Bevallom nem akartam magamnak ismételten lelkiismeret furdalást okozni ezért úgy terveztem  készítek egy antioxidánsokban és vitaminokban gazdag cékla levest és koronázom az egészet egy almás pitével. Nos almás pite ugrott. Magával vitte a céklalevest is. Ez utóbbiról később. 20 dkg liszt, 7 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tojás… Tovább »

Szilvás clafoutis

Egyetlen vigasz az ősz megérkezésére, hogy egyre gyakrabban és bátrabban izzíthatom be  a búbos villanytűzhelyemet. Kezdek végre visszarázódni a régi kerékvágásba. Annyira, hogy ma reggel hosszasan válogattam a piacon mindenféle zöldség és gyümölcs között, hogy teljes lelki békémmel cipeljem haza a több kilós kosaram. Került bele nem kis mennyiségben szaftos lila szilva is, amit bevallom… Tovább »

Camembertes pecsenye fahéjas szilva mártással

Fordult már elő nem is egyszer, hogy a legnagyobb gondot egy-egy étel elnevezése okozza. Most is így jártam, ám ha van valakinek egy jobb ötlete álljon elő vele! Délelőtt még fogalmam se volt mi készül ebédre, csak szépen kiklopfoltam 4 szelet rövidkarajt, majd enhény besózva betettem a hűtőbe és mentem dolgomra. Legrosszabb esetben rántott hús… Tovább »

Göngyölt palacsinta

Ezt a palacsintát kizárólag csak az próbálja ki, aki már végképp nem tudja miképpen felhasználni a sok kisütött palacsintát és rengeteg idővel rendelkezik. Az is nekiállhat elkészítésének, aki már nagyon unja a sima túrós, lekváros, fahéjas verziót és imád a konyhában alkotva időzni. Hozzávalók: 12 db kész palacsinta, a töltelékhez: 15 dkg darált dió, 15… Tovább »

Paleo tarte tatin

Ennél nagyképűbb név nem adható egy süteménynek de mivel fordított almás egyértelműen jogos a tarte tatin név. Paleo vagy nem paleo ezt már döntse el mindenki saját maga. Szerintem nagyon is paleo- az ehetőek közül. Paleoságáról lehet vitatkozni a bejegyzés alján. Magam nem vagyok nagy szakértő, sőt a gasztronómiához sem értek csak kiléptem a zsíros… Tovább »

Molekuláris körte

Körte bűvöletben élek néhány napja. Elővettem a varázs dobozom aminek segítségével játszi könnyedséggel varázsoltam egy langyos és dermedt desszertet. Az agar-agarnak köszönhetően vegetáriánus édesség. Hozzávalók: 2 körte, 1 ek agar-agar por, 5 dl körtelé, 1 kiskanál őrölt fahéj, 2 dl víz, 2 tojásfehérje, 2 ek porcukor, 1 ek őrölt mandula. A meghámozott és kettévágott körtét… Tovább »

Kapormagos körte költemény

Ennél egyszerűbb, könnyebb és finomabb körtés desszert nem létezik! A kapormag és a fahéj különleges párosítás bár a portugálok előszeretettel használják  ezt egy-egy bőséges étkezés lezárásához. Hozzávalók: 4 körte, 20 dkg barna porcukor, 1 rúd fahéj, 1 evőkanál kapormag, 1 csipet só.   Alaposan megmosom a körtét. Hosszában kettévágom és óvatosan eltávolítom a magházát- ezt… Tovább »

Szilvás gombóc – "magvas" szilvával

Úgy gondoltam ez a szilvás gombóc megéri, hogy előhozzam a tavalyi posztok közül. Íme: szilvás gombóc újratöltve Nem is én lennék, ha egy receptet lépésről-lépésre követnék és betartanék minden egyes leírt szavát. Mindig kell egy kis változtatás.  Varia.Valami más. Imádom a szilvát, igaz csak néhány esztendeje kattantam rá, most pedig örömködöm, hogy a piacokon hatalmas… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!