Culinartz

Húsgolyók illatfelhőben

Lesz egy hatalmas kertem, temérdek illatozó fűszerrel. Oda fogok esténként kiülni pihenni… lesz ott minden akár a mesékben: erdő illatú boróka, fényűző izsóp,  gyógyító oregano, kedves rozmaring, gondűző tárkony és a legillatosabb csombor mellett számos aromás fű. Igazi misztikus kertecske lesz tele meglepetésekkel. Kizárólag saját használatra, mert annyira imádom a friss zöldfűszerek adta varázslás lehetőségét…. Tovább »

Hideg pikáns zöldbab saláta

Néhány éve egy hosszú influenzából lábadozva főzelékre vágytam. Be is tértem az  egyik csili-vili üvegpalotában lévő főzelékeshez és pechemre kértem egy zöldbab főzeléket fasírttal. Bepótoltam vele mindent ami kimaradt a Nagyi főztje által kiiktatott menzából. A fasírtnak nevezett valamiről pedig egyenesen Toldi malomköve jutott eszembe. Vízválasztó pillanatok voltak, azóta gondolni sem bírok a zöldbab főzelékre…. Tovább »

Spenótos túrós szarvacskák római módra

Csupán attól római, hogy először spenótot túróval ötvözve Rómában ettem sok sok évvel ezelőtt. A spenótot már egészen pici korom óta kedvelem, Rómát pedig egyenesen imádom! Vannak soha nem múló igaz szerelmek. Róma bizony egyike szerelmeimnek 🙂 Így érthető, hogy ha alkalom adódik megpróbálok egy ízt, egy illatot visszacsempészni a hétköznapokba azokból a vakációkból amelyeket… Tovább »

Feta kockák fűszeres olívaolajban

Már annyira belejövök a túró és sajt készítésébe, hogy lassan vezetékes víz helyett tejcsapot fogok igényelni a vízművektől. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia! Leírhatatlanul finom! A sajt készítésről már egész bőven beszámoltam itt. Nos ez alapján készült egy kisebb adag annyi különbséggel, hogy csak egy éjszakára hagytam sófürdőben majd fél napig hűtőben szikkadni. Egyszerűen nem… Tovább »

Bárányhússal rakott cukkinis padlizsán

Minekután a moussakának rengeteg verziója létezik, ezt az ételt is hívhatnám annak. Alig győzöm kivárni, hogy megkezdődjön  a padlizsán és a cukkini szezonja! Jöhet kamionnyi mennyiségben mindkettő, nem unnám el soha és nem is készítenék kétszer egyforma ételt belőlük. Ez az egy kivétel, mert ezt az ízletes rakottságot nagyon sokszor elkészítem. Aki nem érti miért,… Tovább »

Andalúz paradicsomleves ropogós sonkachips-szel

Erről a levesről már igazán nem tudom eldönteni hova soroljam: andalúz mivel az alapjait a cordobai salmorejo (ejtsd: salmorého) adja, toszkánná teszi a bazsalikom és akkor a hozzáadott parmezánról nem is beszélek. Nem tudom eldönteni andalúz vagy toszkán, spanyol vagy olasz. Legyen spanyol-olasz!-akárcsak a ma esti foci EB meccs. Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 150… Tovább »

Cukkinis brokkoli krémleves

Nem először készítek és nem is először posztolok brokkoli levest. A krémleveseken belül is első számú kedvencem, így aztán szinte biztos, hogy hetente egyszer étrendembe iktatom. Jótékony vitaminjait is felsoroltam már előzőleg. Ezúton sem tértem el nagyon a bevált receptemtől csak hozzáadtam egy kevés cukkinit és krémes állagát növeltem egy kevés tejszínnel. Egy karcsú cukkinit… Tovább »

Sült édeskömény darált hússal

Mindennap születhetnek új receptek. Főleg, ha szinte semmi sincs a hűtőben csak egy kis édeskömény és darált hús. Ennyi is elég a kísérletezéshez és kellemes meglepetésben lesz részünk. Mindenki belakmározik a remek édesköményből, ami sütés után már nem olyan erős. Mindenki elámul, mert még sohasem evett ehhez hasonló finomat. Hozzávalók: 3 fő részére   1… Tovább »

Édes savanyú pácolt sárgarépa

Ezt-azt csipegetni étkezés közben, főleg, ha ropogós dolgok vannak az asztalon, mindenképpen kellemes felüdülés. Általában előre szoktam elkészíteni a nyers zöldségeket és teszem kis edénykébe a szósz mellé. Befőttesüvegben akár hetekig eláll így mindig van kéznél egy kis egészséges ropogtatnivaló ha éppen erőt vesz rajtam a lustaság és a farkaséhség.... Tovább »

Mediterrán spaghettata

Az instant mártások igen népszerűek, de nem az én konyhámban. Kizárólag saját készítésű szárazalapot használok. Az olaszok egyszerűen csak spaghettatának hívják. Nem más mint egy fűszerkeverék melyet a legfinomabb szárított zöldségekből készítenek. Tészta, hús- és halételek ízesítésére használnak, de készítenek belőle tésztaszószokat is. Hétvégén én is spaghettata szószt használtam gyors estebédemre. A spaghettatát még a tikkasztó… Tovább »

Sütötök leves

Ilyen hűvös őszi napokon jól esik este egy forró sütőtök leves. Nem csak zamatos, de vitamindús immunerősítő. Gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban és karotinban. Ásványi anyagok bő forrása is: magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma Egyszerűen elkészíthető, némi fantáziával pedig tányérunkra varázsolhatunk egy keveset az évszak csodálatos… Tovább »

Sült zöldségek

A látszat senkit se tévesszen meg, a tál számos zöldséget rejteget: padlizsán, paprika, hagyma, burgonya, cukkini. Csupán dekoratívan akartam befejezni cukkini és paradcsom réteggel… nem adhatom alább: ha pompás zamatokkal kényeztetem az ízlelőbimbókat, a szemek is követelik részüket! Határozottan egyik kedvenc nyári vacsorám: gyors és egészséges, nem utolsó sorban előnye, hogy nem kell a meleg… Tovább »

Jéghideg gazpacho

Andalúzia legnépszerűbb étele a gazpacho, tökéletesen frissítő hideg leves a kánikulai estékre. Elkészítéséhez felhasznált összetevők jellemzően a mediterrán konyha hozzávalói: paradicsom, paprika, uborka, fokhagyma és extra szűz olívaolaj- amitől a leves állaga krémesebb lesz. Egyike a legrégebbi hagyományos paraszti ételeknek, ismerete a 12. századba nyúlik vissza. Általában a szemre készülő levessel különböző eredményt lehet elérni…. Tovább »

Nápolyi cukkini

Életemben először Nápolyban találkoztam a cukkini marinált változatával. Rögtön levett az ízlelőbimbóimról! Ha nem is Totót a nápolyi törököt, de a pincért azonnal vallatni kezdtem, akitől sikerült megtudnom néhány titkot. Hozzávalók: 1 kg cukkini, 2-4 gerezd fokhagyma, 1 csésze ecet, friss menta, tengeri só, bors, extra szűz olívaolaj a sütéshez, 3-4 evőkanál a pácléhez. A… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!