Culinartz

Hókifli

Átfázva forró mézes teát kortyolgatva nézek ki a sötét estébe az ablakon. Megállíthatatlanul havazik, a hó felfogja a város távoli zaját, gondolatban begyújtok a kandallóba és karácsonyi zenét hallgatok Húsvét előtt egy héttel… Azon töprengek mi lehetne az idei húsvét különleges vendégváró falatkája. Ha már napok, sőt hetek óta másról sem tart a társalgás, mint… Tovább »

Gerbeaud szelet, azaz zserbó- az igazi

Amikor az 1885-ös Országos Kiállításon bemutattak egy díjazott karamell vázát, amelyben egy cukorból készült virágcsokor díszelgett a látogatók ámulatból ámulatba estek. Az időtájt itthon elképzelni sem tudták, hogy cukorból ilyen művészi alkotást lehet készíteni. Az alkotó nem más volt, mint a genfi születésű Gerbeaud Emil cukrász, aki Európát megjárva 1884-ben Párizsból érkezett Pestre az akkori… Tovább »

Moszkauer

Beigli, flódni, rugelach, zserbó, gyümölcskenyér, puha kalács mind mind finomság amit örömmel készítek el ám az igazi kedvencem a moszkauer. Így hát megleptem ma reggel magam egy kisebb adaggal. V I G Y Á Z A T! Eszméletlenül finom, de sajnos kalóriabomba! Hozzávalók: kb 10.15 dkg durvára vágott dió és mogyoró 5 dkg kandírozott narancshéj… Tovább »

Karácsonyi mézes puszi

Tudom, hogy most a csapból is karácsonyi receptek folynak, de hiába jönnék a nyári kánikulában  a Nagyi puszedli receptjével,  a jégbe hűtött dinnyén kívül semmi senkit nem érdekelne. Ezt a receptet néhány éve kaptam elő ugyanis a vendégségbe érkező gyerkőcök számára alkotni kellett valami, mert ők bizony már roppant unták a bejgli-zserbó-flódni kombót, de a… Tovább »

Kókuszos szaloncukor

Röpködnek a zord mínuszok, közeledik a Karácsony én pedig elvágyódom… valahova a távoli Édenkertbe, ahol állandóan süt a nap, a tenger hullámai nyaldossák a lábaimat… Nincs mese! Vissza kell huppannom a valóságba, ám egy ilyen álmodozás után a legjobb alkotni gyorsan valami finom nyalánkságot, édenkertit, karácsonyit. Mi sem jobb, mint ez a remek könnyen és… Tovább »

Kókuszcsók

Bevallom : ez a süti nem a saját agyszüleményem. Ez is Nagyim besárgult füzetéből készült el. A modern konyhára való adaptálást mindenkinek a fantáziájára és konyhai kelléktárára bízom. Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kávéskanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt. Elkészítése: A tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, beletesszük a… Tovább »

Bécsi keksz

A minap megkérdeztek minek örülnék jobban karácsonyra: egy unalmas bonbonnak ami bárhol megvehető vagy házilag készített ajándéknak? Szemrebbenés nélkül választottam az utóbbit. Kétségtelen, hogy mindenki jobban örül valami izgalmas, házilag készített akár gasztroajándéknak is! Úgy gondoltam én is közreadok néhány gyorsan ám egyszerűen elkészíthető ajándékot a konyhából. Jobban mondva Nagyanyácskám süteményes füzetéből: Fél kg lisztet, 1/2… Tovább »

Isler-linzer variációk

Nem, nem nem elírás! Az isler és a linzer, majdhogynem egyformák. Elkészítésük csak az utolsó lépésben ágazik ketté. Mindkettő alapja ugyanaz a tészta. 60 deka lisztet eldolgozunk 40 deka vajjal, két tojássárgájával és egy egész tojással, majd egy órácskára hűtőben pihentetjük. Kinyújtom és a kívánt formára szaggatom,  majd 200 fokon negyed óra alatt megsütöm. Fodros… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!