Culinartz

Tiralova, a tiramisuval töltött pavlova tortácska

Minap a barátnőmnél jártam vidéken. Persze mindig elfelejtem beleszámolni  az időmbe, hogy átmegyünk  a szüleihez is. Óriási öröm belépni a kiskapun máris egy másik világ tárul az ember elé. Egy mesevilág. Egy káprázatos tündérkert. Hol a csodálatosan virágba borult kert máskor éppen a friss eső áztatta föld illata bódítja az embert. Most nem csak illatozott… Tovább »

Csokoládéfagylalt mókuscsemegével

Ha kánikula, akkor bizony fagyi és nem a multitrutyiból, hanem igazi házi. Most már belátom, jó befektetés volt ez a kis kütyü és nem igaz, hogy csak az ötszámjegyű árcédulás fagylaltgépekkel lehet minőséget elérni, nem igaz. Ez egy átlagos gép, maximum 1 liter fagylaltot lehet benne készíteni, nem is kell több így legalább nap mint… Tovább »

Medvehagymás, juhtúrós falatkák- focinasi

“… de tudod mennyire vártam már ezt a kedd estét…” szipogta barátnőm könnyeiben fuldokolva a telefonba. “… egész nap arra készültem, hogy végre egy este, amikor csak kettesben, erre felhív, hogy vége a focinak és nemsokára érkezik a haverokkal… inkább elmegyek egy moziba!” szipogta tovább. Állj! -mondtam. Készíts inkább egy kis sós sütit a sörük… Tovább »

Almás batyu

Nem telhet el hosszú hétvége sütés nélkül. Bevallom nem akartam magamnak ismételten lelkiismeret furdalást okozni ezért úgy terveztem  készítek egy antioxidánsokban és vitaminokban gazdag cékla levest és koronázom az egészet egy almás pitével. Nos almás pite ugrott. Magával vitte a céklalevest is. Ez utóbbiról később. 20 dkg liszt, 7 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tojás… Tovább »

Színes saláta spenóttal

Az egy hónappal ezelőtti súlyos mínuszok után teljesen elkápráztat a természet ébredése. Tagadhatatlanul tavaszodik. A langyos szellőtől gondolatban már valahol a déli mediterrán kertemben ültem, ahol a könnyű vitaminsalátám bíborvörös, narancssárga gyümölcsei a nap színeit tükrözték és már érezni véltem a szellőt kísérő narancsvirág illatát keveredni a tenger sósjával. Annyira elvarázsolt az első igazi tavaszi… Tovább »

Medvehagymás pesto szárított paradicsommal

A tavasz érkezésével visszatértek a friss üde zöldek mint a medvehagyma. Ez az aromás növény gyakorlatilag a snidling testvére    és a nap első sugaraival érkezik. Az idei első adagból kiváló tavaszi spaghetti pesto készült. Én a pestók lazább mondjuk úgy könnyebb verzióját kedvelem így a parmezánt mandulával helyettesítem, kevés olajat használok és a legvégén… Tovább »

Amaretti – ezt süsd meg!

Az olasz desszertek nemhiába világhírűek! Ez a kekszféleség nemcsak kávé mellé kiváló harapnivaló, remek saját készítésű gasztroajándék és nem mellékesen kalóriabomba! Óvatosan az eszegetéssel ugyanis komoly bűntudatot okozhat. Hozzávalók  kb. 30 darabhoz 25 dkg mandulaliszt vagy finomra darált mandula, 10 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor, 1 teáskanál keserűmandula-aroma, 4 tojásfehérje, 1 evőkanál vaj, rumos meggy… Tovább »

Szilvás gombóc – "magvas" szilvával

Úgy gondoltam ez a szilvás gombóc megéri, hogy előhozzam a tavalyi posztok közül. Íme: szilvás gombóc újratöltve Nem is én lennék, ha egy receptet lépésről-lépésre követnék és betartanék minden egyes leírt szavát. Mindig kell egy kis változtatás.  Varia.Valami más. Imádom a szilvát, igaz csak néhány esztendeje kattantam rá, most pedig örömködöm, hogy a piacokon hatalmas… Tovább »

Rumos sárgabarack tükörbe ültetett mandulás-mogyorós túrógombóc, meggylevegővel

Nem, nem és nem! Nem ártott meg a meleg és nem eszem meg a gombócot morzsába forgatva! Viszont nem ártana bekerülnöm a Guiness Rekordok Könyvébe a leghosszabb post cím kategóriában 🙂 Valójában semmi különleges (dehogynem!) nincs ebben a túrógombócban. Maga a gombóc hagyományosan készült, Nagyanyácskám besárgult szakácskönyvéből- ugyanis ez a recept nálam nagyon bevált!- viszont… Tovább »

Sajtfelfújt ropogós alma tulipánban

Hozzávalók: ( 8 darab elkészítéséhez) 8 db Golden alma, 120 g szeletelt mandula, 3 tojás, 250 g friss mascarpone (vagy ricotta túró) 30 g kukoricakeményítő, 1/2 vanília rúd (vagy vaníliás cukor), kevés citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve az almák meglocsolásához, 50 g kristálycukor, 1 csipetnyi só. Hozzávalók a tulipánhéjhoz: 50 ml tej (szójatej vagy… Tovább »

Szezámmagos batyuban sült camembert, saláta ágyon

Sok háztartásban már hagyomány, hogy camembert sajtot csakis rántva lehet elkészíteni. A házi tündérek fantáziája pedig a kész majonézen túl legfeljebb az áfonyalekvárig terjed. Meg kell hagyni mai merényletem e penészes sajt ellen nem kifejezetten kifinomult gourmet cselekedet volt de összességében mégis közlésre alkalmasnak találtatott. Hozzávalók: camembert sajt, vajas tészta, 1 tojás sárgája, szezámmag, körte,… Tovább »

Rugelach

A Rugelach eredetileg lengyel hanukai sütemény. Krémsajt helyett egyszerűen néhány kanál tejfölt kevertek a liszthez, cukrozott dióval töltötték.... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!