Culinartz

Medvehagymás pogácsa, juhtúróval

Ha megjelenik a medvehagyma, két dologban vagyok biztos: visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, étrendembe ismét belekerül a lehető legtöbb verzióban (eddig csak a tiramisu és a többi édesség úszta meg a bezöldülést, bár ami késik… 🙂 ) Persze, hogy pénteki piacozásom három hatalmas csokorral zárult és szombat este nem bírtam megállni, hogy ne álljak neki. 3… Tovább »

Mármegint spaghetti! medvehagymával

Aki nyomon követi a blogot tudja, hogy élek-halok az olasz konyháért, azon belül a tészták rajongója vagyok. Világ vége volna, ha a spájzban nem lenne spaghetti és olívaolaj. Legrosszabb esetben is ezekből ütném össze a pastasciuttát. Munkából eljövet elragadott az álmodozás: Van egy saját éttermem, nem túl nagy, legfeljebb hét asztal. Családias, már már intim… Tovább »

Medvehagymás, juhtúrós falatkák- focinasi

“… de tudod mennyire vártam már ezt a kedd estét…” szipogta barátnőm könnyeiben fuldokolva a telefonba. “… egész nap arra készültem, hogy végre egy este, amikor csak kettesben, erre felhív, hogy vége a focinak és nemsokára érkezik a haverokkal… inkább elmegyek egy moziba!” szipogta tovább. Állj! -mondtam. Készíts inkább egy kis sós sütit a sörük… Tovább »

Rántott sajt medvehagymás bundában- avagy városi lány esete a tehén tejjel

Sokan most felszisszennek: mi lehet különleges egy szelet rántott sajtban? Nos, elárulom. Nem a medvehagyma, hanem a tény, hogy a sajt nem a helyi hiper akciós pultjáról származik és nem is a rántott gumicsizma talpához hasonlítható. Igaz árban kissé drágábban jön ki, de a tudat, hogy egészséges magam készítette ételt fogyasztok ipari hulladék helyett megfizethetetlen…. Tovább »

Rántott máj medvehagymás krumplipürével, búzafű pestóval

Ezt  a gyors ebédet azért érdemes megemlíteni, mert nem egyszerűen csak krumplipüré került  a rántott májhoz. Ilyenkor tavasszal, ahogy megjelenik a medvehagyma rögtön használni kezdem és amíg tart a szezonja szinte mindennap belekerül a napi étrendembe. Mindenbe belekomponálom. Na jó tiramisúba még nem került, bár… magamat ismerve, ami késik nem múlik. Amíg fő az a néhány… Tovább »

Szárított paradicsomos, medvehagymás rozskenyér

A nagy fogyókúrák és diéták alatt sem vagyok képes lemondani a kenyérről. Egyszerűen nincs erőm. Így aztán megegyeztem magammal, hogy minimálisra csökkentem a kenyér bevitelét, ezért kénytelen vagyok beérni heti egy kenyérkével, amit természetesen magam sütök és természetesen még soha nem sikerült  két egyformát alkotnom. Nem mintha törekedtem volna erre 🙂 Hozzávalók: 280 ml langyos… Tovább »

Póréhagyma leves édesköménnyel

Felesleges regélni ehhez a gyors és annál finomabb leveshez. Hozzávalók: 2 adaghoz elegendő fél édeskömény gumó, egy szál póréhagyma, olívaolaj, lágy sajt darabok (camambert vagy gruyere), fél liter alaplé, fél deci tejszín (elhagyható). Kettévágok egy édeskömény gumót majd felét vékony szeletekre vágom. Vékony karikákra vágom a póréhagymát és kevés olívaolajon az egészet  megfonnyasztom. Felengedem az… Tovább »

Pazar medvehagyás baguette

Ennél gyorsabb reggelit vagy uzsonnát elképzelni sem lehet, az ilyenkor kimaradhatatlan medvehagyma felhasználásával. Tudom, hogy létezik antimedvehagyma csoportosulás és már már kitaszítanának minden medvehagyma őrültet a társadalomból, szerintük “nem trendi” sőt egyenesen égetnivalóak azok akik még kísérleteznek a medvehagymával, ennek ellenére nem vagyok hajlandó lemondani erről az egészséges növényről és ismert koleszterincsökkentő, baktériumölő és értisztító hatásáról…. Tovább »

Medvehagymás pesto szárított paradicsommal

A tavasz érkezésével visszatértek a friss üde zöldek mint a medvehagyma. Ez az aromás növény gyakorlatilag a snidling testvére    és a nap első sugaraival érkezik. Az idei első adagból kiváló tavaszi spaghetti pesto készült. Én a pestók lazább mondjuk úgy könnyebb verzióját kedvelem így a parmezánt mandulával helyettesítem, kevés olajat használok és a legvégén… Tovább »

Hat hagymaleves

Ha egyszerű és mutatós levesre vágytok, melegen ajánlom kipróbálni, főleg ilyenkor a medvehagyma szezonban. A remek vendégváró, kiadós leves nem fog csalódást okozni senkinek! Hozzávalók ( kb. 5 liter): 4 közepes fej vöröshagyma, 4 közepes burgonya, 1 fej fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb csokor medvehagyma, 1 csomag újhagyma, 1 kis csokor metélőhagyma, 1 csokor… Tovább »

Medvehagymás risotto

Az eredeti olasz rizottó receptekben a leggyakrabban arborio, baldo és carnaroli rizsfajtákat használnak. Az ízletes fogás egyik titka – mily meglepő – a rizottóhoz való rizsfajta. Másik titka az elkészítésben rejlik. A rizst apránként kell felöneteni a forró alaplével, ezáltal krémesebb és ízeletesebb lesz. Hozzávalók: 35 dkg risotto rizs, 2 ek olívaolaj, 2 dl száraz fehér… Tovább »

Medvehagymás frittata

A frittatát az omlett ősének tekintik. Elkészítését a serpenyőben kezdik, mikor a tojás összeáll, sütőben sütik tovább, recepttől és mennyiségtől függően. A húsnélküli frittata fontos eledele a “hálaadásnak”, ilyenkor zöldségekkel készítik. Számtalan variációja létezik, az eredeti olasz frittata hozzávalói: sonka, édes pepperoni, fontina sajt, hagyma, fokhagyma. Fontos, hogy a hozzáadott alapanyagok ne tartalmazzanak folyadékot, ezért… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!