Culinartz

Menta pestós papfojtogató, cukorborsóval

Nem másról van szó, mint a “strozzapreti” tésztáról. A tréfás taljánok mindennek vicces nevet tudnak adni. Így nem csoda, ha a tésztáikat is mókásabbnál mókásabb nevekkel illetik. Számos legenda létezik a nevének eredetéről, az egyik szerint  ezt a tésztát a papok annyira szeretik, hogy a lakmározásba szinte belefulladnak. Mint minden tészta étel, ez is a “húsz percesek”… Tovább »

Jéghideg dinnyeleves

Ha valami jól esik a napon felhevült testnek az nem más, mint egy vitamindús jéghideg leves. Tombol a dinnye szezon és végre igazi mézédes dinnyéket gurítok haza. Nem titkolom, szoktam bénázni a konyhában, igaz nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. Ez a leves is a puszta véletlennek köszönhető, ugyanis úgy betoltam a hűtőbe egy fél dinnyét,… Tovább »

Tüzes napsugaras lemon crud

Mindig akkor jövök rá mit miért főztem, amikor már készen vagyok vele. Az elmúlt hét napfény hiányban és hidegben telt. Meg sem lepődtem, hogy nagy mennyiségben vásároltam citromot. A citrom amúgy is állandó lakója a konyhámnak nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs egy fia gyümölcs sem. Tegnap délután a konyhában ocsúdtam fel, jéééé citromokat facsarok! Tényleg… Tovább »

Mesék illata avagy rózsa szirup

  Számtalan módon elkészítettem már, legalább annyiszor meg is akartam írni a posztot. Sőt, ahányszor elkészítem mindig másképpen. Készülhet friss szirmokból, ám ezúttal szárított ehető rózsaszirmokat használtam. Az elmúlt idők tragédiákba torkolló növénygyűjtögetős hírei után, arra intek mindenkit inkább biztos helyről szerezze be a virágot. Jobb a békesség. Rengeteg helyen kapható ehető virág, így a… Tovább »

Angolszalonnás borsósaláta spárgával és mentával, vasalt hússal

Az év ezen időszakát imádom a legjobban! Ilyenkor tobzódni lehet  a legfinomabb friss alapanyagok között és tényleg csak a fantázia szabhat határt annak ami a tányérba kerül. Egészen pici koromtól rajongok a zöldborsóért, bár a Nagyi biztosan kisebb szívrohamot kapott minden esetben amikor focizni kezdtem a tányéron lévő borsószemekkel, majd meccs végén egyenként próbáltam a… Tovább »

Chilis mézes pulykacsíkok menta pestós újkrumplival

Hát persze ismét megjártam! Piacozás és cipekedés után pihegtem, hogy “és akkor mi lesz a vacsorám ? ” A zöldborsót kifejteni nem éppen volt ínyemre való feladat. Nemes egyszerűséggel nem bírtam volna most elbíbelődni korgó gyomorral. Ott tartottam, hogy ha nem én főzök magamnak, akkor toporogni kezdek magammal szemben állva, hogy  vacsorát akarok rögtön-most-azonnal! Így… Tovább »

Barackos mentás csirkemell falatkák

Az estebédem csak a ragyogó őszi napfény ihlette, mint amilyenben ma volt részem. Rém egyszerű volt elkészíteni. 2 db filézett csirkemellet enyhén megklopfoltam, megsóztam, majd félre tettem. 4 db alaposan megmosott barackot forró vízbe mártottam néhány másodpercre és lehúztam a héját, kimagoztam és darabokra vágtam. Egy hatalmas csokor mentából, kevés fenyőmaggal és pisztáciával mézes menta… Tovább »

Mascarponés zöldborsókrémleves pisztáciával

Nem is tudom mi a gyorsabb: elkészíteni a krémlevest vagy megírni a posztot? De meg kell írnom, akkor is ha nem tudom rövidre fogni. Legalább három nyomós oka van ezt a receptet szem előtt tartani. Rendkívül gyors. Tegyük fel, hogy este nincs sok időd a tűzhely mellett, hidd el: ez egyszer az életben mindenkivel megesik…. Tovább »

Nápolyi cukkini

Életemben először Nápolyban találkoztam a cukkini marinált változatával. Rögtön levett az ízlelőbimbóimról! Ha nem is Totót a nápolyi törököt, de a pincért azonnal vallatni kezdtem, akitől sikerült megtudnom néhány titkot. Hozzávalók: 1 kg cukkini, 2-4 gerezd fokhagyma, 1 csésze ecet, friss menta, tengeri só, bors, extra szűz olívaolaj a sütéshez, 3-4 evőkanál a pácléhez. A… Tovább »

Menta pesto

A megmosott menta leveleit lecsipkedem a szárról. Mozsárba teszem, csurgatok rá mézet, csöpögtetek egy kis lime levet és alaposan összedolgozom. Kitűnő friss gyümölcsön, leginkább ananásszal kedvelem, de a bodzaszörpöt is megvadítottam vele. Éredemes kipróbálni fenyőmaggal és sótlan pisztáciával is. Ezeket is beleteszem a mozsárba és együtt töröm, aprítom, keverem. Remek ízt ad például az asztalt… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!