Culinartz

Szuvidált körtés olasz desszert – panna cotta

  Nem kell megijedni, csak a neve és a külleme flancos annyira, hogy az ember lánya halogatná az elkészítését. Valójában nem más, mint egy egyszerű tojás nélkül készült, magas zsírtartalmú tej és tejszín keverékéből  főzött puding, jó alaposan behűtve. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Egyszerűségéből adódóan pedig végeláthatatlan módon elkészíthető. Az alap vaníliás verziótól, az idény gyümölcsökön… Tovább »

Bodzavirág szörp

Imádom a kora nyár édes illatait. Végre virágzik a bodza! A virágokból áradó illat gyerekkoromat idézi elő. Annyira kedvelem a bodzaszörpöt, hogy már hetek óta figyelem mikor lehet végre bodzavirágot szedni.  Több sem kellett, mint leporolni Nagyanyácskám mindentudó szakácskönyvét, hogy elővarázsoljam belőle a bodzaszörp ismerős, gyerekkori ízét. A régi jól bevált receptje alapján már készül is… Tovább »

Chilis mézes pulykacsíkok menta pestós újkrumplival

Hát persze ismét megjártam! Piacozás és cipekedés után pihegtem, hogy “és akkor mi lesz a vacsorám ? ” A zöldborsót kifejteni nem éppen volt ínyemre való feladat. Nemes egyszerűséggel nem bírtam volna most elbíbelődni korgó gyomorral. Ott tartottam, hogy ha nem én főzök magamnak, akkor toporogni kezdek magammal szemben állva, hogy  vacsorát akarok rögtön-most-azonnal! Így… Tovább »

Rebarbarás túrós pie

Landolt ma a táskában néhány finomság. Ezért is szeretem a hatalmas táskákat, mert minden női dolog mellett akár egy spontán piacozás is elrejthető benne. A kedvenc annyira fifikás, hogy ha a mérete nem volna elegendő, akkor a közepén keresztül húzódó zipzárral “bővíthetem”. Zseniális találmány! Bár ez sem segített ma rajtam, így a friss rebarbara szárakat… Tovább »

Karácsonyi mézes puszi

Tudom, hogy most a csapból is karácsonyi receptek folynak, de hiába jönnék a nyári kánikulában  a Nagyi puszedli receptjével,  a jégbe hűtött dinnyén kívül semmi senkit nem érdekelne. Ezt a receptet néhány éve kaptam elő ugyanis a vendégségbe érkező gyerkőcök számára alkotni kellett valami, mert ők bizony már roppant unták a bejgli-zserbó-flódni kombót, de a… Tovább »

Camembertes pecsenye fahéjas szilva mártással

Fordult már elő nem is egyszer, hogy a legnagyobb gondot egy-egy étel elnevezése okozza. Most is így jártam, ám ha van valakinek egy jobb ötlete álljon elő vele! Délelőtt még fogalmam se volt mi készül ebédre, csak szépen kiklopfoltam 4 szelet rövidkarajt, majd enhény besózva betettem a hűtőbe és mentem dolgomra. Legrosszabb esetben rántott hús… Tovább »

Göngyölt palacsinta

Ezt a palacsintát kizárólag csak az próbálja ki, aki már végképp nem tudja miképpen felhasználni a sok kisütött palacsintát és rengeteg idővel rendelkezik. Az is nekiállhat elkészítésének, aki már nagyon unja a sima túrós, lekváros, fahéjas verziót és imád a konyhában alkotva időzni. Hozzávalók: 12 db kész palacsinta, a töltelékhez: 15 dkg darált dió, 15… Tovább »

Paleo tarte tatin

Ennél nagyképűbb név nem adható egy süteménynek de mivel fordított almás egyértelműen jogos a tarte tatin név. Paleo vagy nem paleo ezt már döntse el mindenki saját maga. Szerintem nagyon is paleo- az ehetőek közül. Paleoságáról lehet vitatkozni a bejegyzés alján. Magam nem vagyok nagy szakértő, sőt a gasztronómiához sem értek csak kiléptem a zsíros… Tovább »

Chilis fügés tagliatelle

A füge számomra majdnem azonos a tengerrel. Mindkettő oka annak, hogy öröké vágyom mediterán országba élni. Ezért is építettem gyors vacsorámat az édes-sós ellentétre. A végeredmény még élvezetesebb lett a csípős chili által. Talán a szezon utolsó fügéit sikerült elcsípnem minap a piacon. Igazi hatalmas lila fügék! Tényleg kár, hogy vége a szezonnak. Sebaj, majd… Tovább »

Sajtfelfújt ropogós alma tulipánban

Hozzávalók: ( 8 darab elkészítéséhez) 8 db Golden alma, 120 g szeletelt mandula, 3 tojás, 250 g friss mascarpone (vagy ricotta túró) 30 g kukoricakeményítő, 1/2 vanília rúd (vagy vaníliás cukor), kevés citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve az almák meglocsolásához, 50 g kristálycukor, 1 csipetnyi só. Hozzávalók a tulipánhéjhoz: 50 ml tej (szójatej vagy… Tovább »

Citromos mézes csirkecomb, sóska pestós tagliatellével

Nem is tudnám megmondani mi kerített jobban hatalmába! A versenyszellem, a nyerni vágyás, vagy egyszerűen csak a pavlovi reflexeim diktáltak Mautner Zsófia kedvenc nyári levesét megtekintve. Rögtön elhatároztam, hogy a sóska-dió-csirke triót asztalra komponálom. Nem bántam meg! Hozzávalók: csirke comb ( 2 egész), 1 citrom leve, 2 evőkanál méz, fokhagyma, só, bors. A citrom levét összekeverem a… Tovább »

Kínai ötfűszeres grillcsirke

Hatalmas tévhit, hogy grillcsirkét csak grillsütőben lehet elkészíteni. Ráadásul akár hétköznap is elkészíthető, nem kell más hozzá, mint reggel előkészíteni, bepácolni, hűtőbe tenni. Majd kivárni a munkaidő végét, nyál csorgatva haza sietni és megsütni. Lássuk be, nagyanyáinknak sokkal nehezebb dolguk volt! Hozzávalók: 1 egész csirke ( kb 1,5 kg) 1 alma 1 ágacska rozmaring A pácléhez:… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!