A piacon már messziről éreztem a paradicsom illatát, de amint szembe találtam magam a korallpiros erőtől duzzadó gyöngyszemekkel az ízlelőbimbóm követelőzni kezdtek. Nem volt kéréses, hogy néhány fürtöt rögön csomagoltatok. Több sem kellett tegnap este mikor rám tört az éhség gyönge szele, mint néhány szemet félbevágjak, egy csipetnyi maldon sóval megszórjak, néhány olívacseppet ejtsek… Tovább »
Mentás paradicsomsaláta
A piacon már messziről éreztem a paradicsom illatát, de amint szembe találtam magam a korallpiros erőtől duzzadó gyöngyszemekkel az ízlelőbimbóm követelőzni kezdtek. Nem volt kéréses, hogy néhány fürtöt rögön csomagoltatok. Több sem kellett tegnap este mikor rám tört az éhség gyönge szele, mint néhány szemet félbevágjak, egy csipetnyi maldon sóval megszórjak, néhány olívacseppet ejtsek… Tovább »

Ez a hét sem telt el pasta nélkül. Egész pontosan macaron sütés előtt dobtam össze egy kis makarónit 😉 Árválkodott némi igazi olasz tészta, jobb napokra tartogatva, mert bizony úgy vagyok ezekkel a finomságokkal, hogy egy darabig csodálom, nézem és egyik polcról a másikra teszem. Elvégre ami olasz az természetesen jó is! Még az a…
Hát persze ismét megjártam! Piacozás és cipekedés után pihegtem, hogy “és akkor mi lesz a vacsorám ? ” A zöldborsót kifejteni nem éppen volt ínyemre való feladat. Nemes egyszerűséggel nem bírtam volna most elbíbelődni korgó gyomorral. Ott tartottam, hogy ha nem én főzök magamnak, akkor toporogni kezdek magammal szemben állva, hogy vacsorát akarok rögtön-most-azonnal! Így…
Van a hétköznapoknak is bája. Például amikor kalóriák ellen esküdözve farkas éhesen téped fel a hűtőszekrény ajtaját, közben dünnyögsz, hogy nincs is benne semmi. De mégis. Akad némi “maradék” Néhány szál spárga, egy kevés paradicsom ragu, egy pöttöm félig sem érett sajt (ez a sajt sem érte be 🙂 ) , mert hát sajt többnyire…
Nem ez az első alkalom, nem is az utolsó, hogy összecsapok egy bruschettát (ejtsd: bruszketta) Sőt már itt is posztoltam régebben. De ez utóbbi is annyira jól alakult, hogy feltétlenül meg kell osztanom. Ezúttal ismét sikerült a majdnem igazi klasszikusat előállítanom. Hámozott paradicsomot (8 szelet kenyérhez 4 nagyobb paradicsommal számolva vagy ennek megfelelő mennyiségű koktél,…
Imádom a cukkinit, imádom a cukkinit, imádom a cukkinit, imádom a cukkinit, imádom a cukkinit és imádom a cukkinit! Roppant egyszerű és egészséges, nem utolsósorban rendkívül finom. Hozzávalók 4 zsenge cukkini, 1 hatalmas fej hagyma, 3 dl alaplé, 2 kanál tejföl, 50 g Basmati rizs, olívaolaj, reszelt parmezán, só, bors. Ragozható egy kis majorannával, petrezselyemzölddel,…
Pikk-pakk készen van! Akárhányszor elkészítem mindig másképpen fűszerezem: rozmaring, petrezselyemzöld, kakukkfű, bazsalikom, oregano bármilyen zöld friss fűszer megteszi nem tagatom: én képes vagyok egy egész botanikus kertet beleaprítani mindenbe, ilyenkor nem tudok ellenállni a bő választéknak. Hozzávalók 4 érett paradicsom 15 dkg rizs 3 dl alaplé (húsleves) 1 hagyma 1 gerezd fokhagyma zöld fűszerek 1 kk vaj,…
Amikor a piaci asztalokon megjelenik a medvehagyma már tudom, hogy kevés időt kell várnom és érkezik a rebarbara is. Eddig nem túlzottan variáltam vele egyszerűen egy kis cukor és citromlé és már fogyasztottam is. Megfogadtam magamban, hogy idén egészen másképp lesz: kísérletezni fogok. Rebarbarával. Az első adag vásárlásának pillanatában már eldöntöttem: chutney-val kezdek. Az édes-savanyú…
Mindennap születhetnek új receptek. Főleg, ha szinte semmi sincs a hűtőben csak egy kis édeskömény és darált hús. Ennyi is elég a kísérletezéshez és kellemes meglepetésben lesz részünk. Mindenki belakmározik a remek édesköményből, ami sütés után már nem olyan erős. Mindenki elámul, mert még sohasem evett ehhez hasonló finomat. Hozzávalók: 3 fő részére 1…
Felesleges regélni ehhez a gyors és annál finomabb leveshez. Hozzávalók: 2 adaghoz elegendő fél édeskömény gumó, egy szál póréhagyma, olívaolaj, lágy sajt darabok (camambert vagy gruyere), fél liter alaplé, fél deci tejszín (elhagyható). Kettévágok egy édeskömény gumót majd felét vékony szeletekre vágom. Vékony karikákra vágom a póréhagymát és kevés olívaolajon az egészet megfonnyasztom. Felengedem az…
A füge számomra majdnem azonos a tengerrel. Mindkettő oka annak, hogy öröké vágyom mediterán országba élni. Ezért is építettem gyors vacsorámat az édes-sós ellentétre. A végeredmény még élvezetesebb lett a csípős chili által. Talán a szezon utolsó fügéit sikerült elcsípnem minap a piacon. Igazi hatalmas lila fügék! Tényleg kár, hogy vége a szezonnak. Sebaj, majd…
Rém egyszerű és gyors salátát hoztam mára. Egyetlen nehézsége talán a torma reszelés procedúrája. Könnyfakasztó. Ennek ellenére érdemes kibékülni a tormával: baktérium-és vírusölő hatását már az elődeink is ismerték. Ugyanez elmondható a gránátalmáról is, így bizton állítom kettős védelem alatt állok a salátám elfogyasztása után. Először készítek egy klasszikus vinaigrette-önetetet 1 dl olívaolaj és fél…
Bár a cukkini szezonnak sajnos már vége a frissen zöld fényes cukkini mindig el tud csábítani. Sok esetben mikor a kosaramba kerül fogalmam sincs mi fog belőle készülni. A minap rám tört a leves ehetnék. Nem sokat gondolkoztam miután felmértem a lehetőségeimet: két cukkini, friss bazsalikom, miegymás és rögtön hozzáláttam könnyen emészthető (és zsírégető) ám…