Culinartz

Sült zöldségek

A látszat senkit se tévesszen meg, a tál számos zöldséget rejteget: padlizsán, paprika, hagyma, burgonya, cukkini. Csupán dekoratívan akartam befejezni cukkini és paradcsom réteggel… nem adhatom alább: ha pompás zamatokkal kényeztetem az ízlelőbimbókat, a szemek is követelik részüket! Határozottan egyik kedvenc nyári vacsorám: gyors és egészséges, nem utolsó sorban előnye, hogy nem kell a meleg… Tovább »

Jéghideg gazpacho

Andalúzia legnépszerűbb étele a gazpacho, tökéletesen frissítő hideg leves a kánikulai estékre. Elkészítéséhez felhasznált összetevők jellemzően a mediterrán konyha hozzávalói: paradicsom, paprika, uborka, fokhagyma és extra szűz olívaolaj- amitől a leves állaga krémesebb lesz. Egyike a legrégebbi hagyományos paraszti ételeknek, ismerete a 12. századba nyúlik vissza. Általában a szemre készülő levessel különböző eredményt lehet elérni…. Tovább »

Cukkini tekercsek vinaigrette mártásban

Imádom a cukkinit! Nemcsak azért mert egészséges, hanem azért is mert észbontóan ízletes és végeláthatatlan elkészítési módja létezik. Már említettem: nálam nem a súlyos panírmorzsába megforgatott és forró olajban kisütött verzió a nyerő. Nem is emlékszem mikor került a tányéromba rántott cukkini vagy padlizsán. Egyáltalán bármi ami rántott! ez alól hébe-hóba kivétel egy omlós  borjú… Tovább »

Tökvirágos, mascarponés, diós, pisztáciás spaghetti

Első látszatra nem tűnik másnak, mint egy sima carbonara, azaz szénégető spaghettinek. De elárulom, hogy távolról sincs köze hozzá. Munkaidő végén betértem kedvenc zöldségesemhez, akinek hosszú évek során törzsvásárlója voltam, majd elsodort minket az élet. Néhány hónapja viszont újra rátaláltam, ugyanis útba esik jövet-menet 🙂 Hogy miért is említem meg őt? Elsősorban, mert fantasztikus áruval… Tovább »

Paradicsomos zöldfűszeres szellő pie

Ez esetben nem bonyolítottam túl a sütés-főzést. Már az  előző pie sütésekor is elhatároztam, hogy hamarosan elkészítem az egyszerű paradicsomos változatát. Pikk-pakk pillanatok alatt elkészültem vele, mire ezt a posztot megírom már nyoma sem maradt. Kipróbálnátok? Kipróbáljátok? Próbáljátok ki, garantált a siker!  ... Tovább »

Szellő pie

Őszintén szólva nem ismerem a  magyar megfelelőjét, annak ellenére, hogy az olasz gasztronómiában igen előkelő helyet foglal-gondolom én, mivel lépten-nyomon találkoztam vele Olaszországban. Alapja a vajas hajtogatott tészta, vékonyra nyújtva. Amilyen egyszerű és gyors az elkészítése, annyira gazdag az íze. Általában hagyma az alapja, erre kerülhet feta, paradicsom, olajbogyó. Méretétől függően lehet önálló fogás, kísérője… Tovább »

Erdei gombás toast

Igazi ínycsiklandozó vacsorát sikerült összeütnöm néhány perc alatt. Hozzávalók: 20 dkg friss erdei gomba, 1 dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál liszt, só, fehérbors, frissen vágott petrezselyemzöld, ruccola pirítós kenyér. A gombát megtisztítom, felaprítom. A forró olajban megforgatom a gombát, sózom, borsozom, megszórom kevés liszttel, majd felöntöm a fehérborral. “Zsírjára” párolom és megszórom… Tovább »

Szezámmagos batyuban sült camembert, saláta ágyon

Sok háztartásban már hagyomány, hogy camembert sajtot csakis rántva lehet elkészíteni. A házi tündérek fantáziája pedig a kész majonézen túl legfeljebb az áfonyalekvárig terjed. Meg kell hagyni mai merényletem e penészes sajt ellen nem kifejezetten kifinomult gourmet cselekedet volt de összességében mégis közlésre alkalmasnak találtatott. Hozzávalók: camembert sajt, vajas tészta, 1 tojás sárgája, szezámmag, körte,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!