Culinartz

A nagy kaja térkép

A világ minden országának meg van a maga é(t)ke.  Minden ország térképe megrajzolható az általuk megtermelt élelmiszerekkel. Az igazán művészi projektet Caitlin Levin és Henry Hargreaves hozta létre, amely nem másból, mint az utazás iránti szenvedélyükből született. Utazásaik során feltárták a helyi speciális élelmiszereket, így született meg a lime-al borított capirinha Brazíliája, a sajttal és… Tovább »

Székelykáposzta

Minap egy rövid ám tartalmas erdélyi hétvégében volt részem és be kell vallanom fergeteges ízekhez volt szerencsém. Igaz Székelyföld sajnálatosan kimaradt, de ott volt például Torockó.  Az egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt fekszik, lakói betelepült székelyek. A Székelykő miatt a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé,… Tovább »

Jéghideg dinnyeleves

Ha valami jól esik a napon felhevült testnek az nem más, mint egy vitamindús jéghideg leves. Tombol a dinnye szezon és végre igazi mézédes dinnyéket gurítok haza. Nem titkolom, szoktam bénázni a konyhában, igaz nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. Ez a leves is a puszta véletlennek köszönhető, ugyanis úgy betoltam a hűtőbe egy fél dinnyét,… Tovább »

Viva la pasta! – Vénusz kagylók

Bizony előfordul, hogy történik olyasmi, amitől az ember lelke nevet, esetleg még dalra is fakad. Ha pedig a gyomor is éhes hozzá a kezek pedig elkezdenek főzni, olyankor nincs idő gondolkozni, nincs menekvés! Nyelv sem marad szárazon. Beindulnak az érzékszervek: az orr illatversenyt érez, a fülek pedig külön életet élnek egy távoli hangverseny teremben. Mivel… Tovább »

Angolszalonnás borsósaláta spárgával és mentával, vasalt hússal

Az év ezen időszakát imádom a legjobban! Ilyenkor tobzódni lehet  a legfinomabb friss alapanyagok között és tényleg csak a fantázia szabhat határt annak ami a tányérba kerül. Egészen pici koromtól rajongok a zöldborsóért, bár a Nagyi biztosan kisebb szívrohamot kapott minden esetben amikor focizni kezdtem a tányéron lévő borsószemekkel, majd meccs végén egyenként próbáltam a… Tovább »

Mentás paradicsomsaláta

  A piacon már messziről éreztem a paradicsom illatát, de amint szembe találtam magam a korallpiros erőtől duzzadó gyöngyszemekkel az ízlelőbimbóm követelőzni kezdtek. Nem volt kéréses, hogy néhány fürtöt rögön csomagoltatok. Több sem kellett tegnap este mikor rám tört az éhség gyönge szele, mint néhány szemet félbevágjak, egy csipetnyi maldon sóval megszórjak, néhány olívacseppet ejtsek… Tovább »

Rögtön vacsi- spárga caprese

Van a hétköznapoknak is bája. Például amikor kalóriák ellen esküdözve farkas éhesen téped fel a hűtőszekrény ajtaját, közben dünnyögsz, hogy nincs is benne semmi. De mégis. Akad némi “maradék”  Néhány szál spárga, egy kevés paradicsom ragu, egy pöttöm félig sem érett sajt (ez a sajt sem érte be 🙂 ) , mert hát sajt többnyire… Tovább »

Óriás tortellini sonkakrémmel paradicsomágyon

Úgy tűnik a sportolásom kimerül a reggelenkénti futásban és a konyhában történő gyúrásban. Gyúrok ám egyre gyakrabban és közben a gondolatbéli pici farmomon már nem csak tehén van a friss tej és túró készítéséhez, hanem egy malom is hozzátartozik, ahol nap mint nap őrölhetem a búzát egyéb szemes terménnyel és minőségi lisztet állítok elő. Pár… Tovább »

Öt sajtos tortellini, csalános paradicsom szószban

Előfordul, hogy magam sem tudom néhány napig de akár hetekig mit főznék, mit ennék. Egyszerűen nincs ihlet. Éppen jókor jött egy hirtelen utazás, ami kiszakított a hétköznapokból és távol kerültem a tűzhelytől 🙂 A reptéri és gyors éttermi választék szárnyakat tud adni a beporosodott fantáziának is! Így történt velem is. Elég volt egy rövid de… Tovább »

Napon szárított paradicsom

Nos nem bolondultam meg így tavaszi télvíz idején, de rengeteg bejegyzésben hivatkozom a napon szárított paradicsomra. Hát íme, kendőzetlenül. Tegyétek el nyárra, mert lesz még idén tarhonya szárító és paradicsom aszaló meleg napfény! Maga az eljárás egyszerű-olaszos: érett paradicsomokat megmosom, szárazra törlöm, félbe vagy negyedekbe vágom, tengeri sóval megszórom és kiteszem a napra száradni.Van egy… Tovább »

Zsályás paradicsomos tészta korongok olívabogyóval

Van ennek a tésztának rendes neve is, igazi olaszos: corsetti. Először Genovában találkoztam vele akkor még elképzelésem se volt arról, hogyan készülnek ezek a 4-6 cm átmérőjű korongocskák. Mint mindennek Itáliában, ennek is története van. Minden nemesi család rendelkezett saját címerével ellátott korong nyomó szerkezettel, amit állítólag csak ünnepek alkalmával használtak. A szerkentyű két darabból áll:… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!