Culinartz

Ötperces, klasszikus olasz- bruschetta

Nem ez az első alkalom, nem is az utolsó, hogy összecsapok egy bruschettát (ejtsd: bruszketta) Sőt már itt is posztoltam régebben. De ez utóbbi is annyira jól alakult, hogy feltétlenül meg kell osztanom. Ezúttal ismét sikerült a majdnem igazi klasszikusat előállítanom. Hámozott paradicsomot (8 szelet kenyérhez 4 nagyobb paradicsommal számolva vagy ennek megfelelő mennyiségű koktél,… Tovább »

Tonhalas kuszkuszsaláta

Végre újra igazi tomboló nyár van így asztalra kerülhet a már lassan több, mint egy éve dédelgetett tabulé ami nem más mint egy arab specialitás, roppant könnyen elkészíthető ráadásként fel is frissít. Tabulé, tabbuleh, taboulet. Nem csak az írásmódja különbözik, hanem az alapanyag is. Ezerféle változata létezik. 20 dkg törtbúzát egy teáskanálnyi sóval összekeverem és… Tovább »

Töltött paradicsom

Pikk-pakk készen van! Akárhányszor elkészítem mindig másképpen fűszerezem: rozmaring, petrezselyemzöld, kakukkfű, bazsalikom, oregano bármilyen zöld friss fűszer megteszi nem tagatom: én képes vagyok egy egész botanikus kertet beleaprítani mindenbe, ilyenkor nem tudok ellenállni a bő választéknak. Hozzávalók 4  érett paradicsom 15 dkg rizs 3 dl alaplé (húsleves) 1 hagyma 1 gerezd fokhagyma zöld fűszerek 1 kk vaj,… Tovább »

Bárányhússal rakott cukkinis padlizsán

Minekután a moussakának rengeteg verziója létezik, ezt az ételt is hívhatnám annak. Alig győzöm kivárni, hogy megkezdődjön  a padlizsán és a cukkini szezonja! Jöhet kamionnyi mennyiségben mindkettő, nem unnám el soha és nem is készítenék kétszer egyforma ételt belőlük. Ez az egy kivétel, mert ezt az ízletes rakottságot nagyon sokszor elkészítem. Aki nem érti miért,… Tovább »

Andalúz paradicsomleves ropogós sonkachips-szel

Erről a levesről már igazán nem tudom eldönteni hova soroljam: andalúz mivel az alapjait a cordobai salmorejo (ejtsd: salmorého) adja, toszkánná teszi a bazsalikom és akkor a hozzáadott parmezánról nem is beszélek. Nem tudom eldönteni andalúz vagy toszkán, spanyol vagy olasz. Legyen spanyol-olasz!-akárcsak a ma esti foci EB meccs. Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 150… Tovább »

Tarjás tortilla

Néha alaposan meg kell erőltetnem magam, hogy kitaláljam mi legyen vacsorára. Addig még rendben, hogy készítek egy gyors krémlevest, amit újabban imádok viszont egy  ilyen levessel nem jutok messzire. Nehéz cupákokkal sem terhelném minden esetben a szervezetem így adódott most, hogy nekiálltam tortilla készítésnek. 15 dkg liszt, 2 ek olaj, 1 kk sütőpor, só, langyos… Tovább »

Mangó saláta

Állok a konyhában, kezemben a félig érett mangó ami szinte könyörgött, hogy haza hozzam. Korog a gyomrom, kopog a szemem az éhségtől. Nincs mese! Itt nagyon gyorsan   valami ehetőt kell a tányéromra varázsolnom. Főzni se kell, hacsak az ember lánya annyira nem éhes, hogy a salátához illő sült halat, párolt rizst elkészítse. Hozzávalók: 1… Tovább »

Pasta alla Norma

Itáliában bármilyen típusú étel fel tudja ébreszteni az érdeklődésemet. Legjobban a szicíliai gasztrónómia tud felcsigázni, nem hiába ugyanis a nagy kedvencem. Főként azért mert a “pasta” gyökerei is innen erednek, másrészt rajongom a sziget kiváló kultúrájáért, történelméért és természetesen, mint minden valamirevaló operarajongó Belliniért. Így aztán nem is kérdés: ha Pasta alla Norma készül a… Tovább »

Mediterrán spaghettata

Az instant mártások igen népszerűek, de nem az én konyhámban. Kizárólag saját készítésű szárazalapot használok. Az olaszok egyszerűen csak spaghettatának hívják. Nem más mint egy fűszerkeverék melyet a legfinomabb szárított zöldségekből készítenek. Tészta, hús- és halételek ízesítésére használnak, de készítenek belőle tésztaszószokat is. Hétvégén én is spaghettata szószt használtam gyors estebédemre. A spaghettatát még a tikkasztó… Tovább »

Sült zöldségek

A látszat senkit se tévesszen meg, a tál számos zöldséget rejteget: padlizsán, paprika, hagyma, burgonya, cukkini. Csupán dekoratívan akartam befejezni cukkini és paradcsom réteggel… nem adhatom alább: ha pompás zamatokkal kényeztetem az ízlelőbimbókat, a szemek is követelik részüket! Határozottan egyik kedvenc nyári vacsorám: gyors és egészséges, nem utolsó sorban előnye, hogy nem kell a meleg… Tovább »

Jéghideg gazpacho

Andalúzia legnépszerűbb étele a gazpacho, tökéletesen frissítő hideg leves a kánikulai estékre. Elkészítéséhez felhasznált összetevők jellemzően a mediterrán konyha hozzávalói: paradicsom, paprika, uborka, fokhagyma és extra szűz olívaolaj- amitől a leves állaga krémesebb lesz. Egyike a legrégebbi hagyományos paraszti ételeknek, ismerete a 12. századba nyúlik vissza. Általában a szemre készülő levessel különböző eredményt lehet elérni…. Tovább »

Cukkinis tészta olasz módra

Finomra vágott vöröshagymából, olíva olajból, sürített paradicsomból, friss, leforrázott, meghámozott és felkockázott paradicsomból paradicsomszószt készítünk, sózzuk, borsozzuk, kis bazsalikomot szórunk bele. A cukkinit megmossuk, héjastul felkarikázzuk és félbe-negyedbe várjuk a karikákat, majd a paradicsomszószhoz adjuk. Fontos, hogy ekkor már ne sokáig főzzük, hogy a cukkini ropogós maradjon. A tésztát kifőzzük és összeforgatjuk a zöldséges szósszal…. Tovább »

Paradicsomos zöldfűszeres szellő pie

Ez esetben nem bonyolítottam túl a sütés-főzést. Már az  előző pie sütésekor is elhatároztam, hogy hamarosan elkészítem az egyszerű paradicsomos változatát. Pikk-pakk pillanatok alatt elkészültem vele, mire ezt a posztot megírom már nyoma sem maradt. Kipróbálnátok? Kipróbáljátok? Próbáljátok ki, garantált a siker!  ... Tovább »

Szellő pie

Őszintén szólva nem ismerem a  magyar megfelelőjét, annak ellenére, hogy az olasz gasztronómiában igen előkelő helyet foglal-gondolom én, mivel lépten-nyomon találkoztam vele Olaszországban. Alapja a vajas hajtogatott tészta, vékonyra nyújtva. Amilyen egyszerű és gyors az elkészítése, annyira gazdag az íze. Általában hagyma az alapja, erre kerülhet feta, paradicsom, olajbogyó. Méretétől függően lehet önálló fogás, kísérője… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!