Culinartz

Mármegint spaghetti! medvehagymával

Aki nyomon követi a blogot tudja, hogy élek-halok az olasz konyháért, azon belül a tészták rajongója vagyok. Világ vége volna, ha a spájzban nem lenne spaghetti és olívaolaj. Legrosszabb esetben is ezekből ütném össze a pastasciuttát. Munkából eljövet elragadott az álmodozás: Van egy saját éttermem, nem túl nagy, legfeljebb hét asztal. Családias, már már intim… Tovább »

Spaghetti alla genovese

Van egy álmom. Visszatérő. Akár egy igazi olasz Mamma minden nap kora hajnalban kelek, bemegyek a kis boltocskámba, felkötöm a köténykémet és délig sürgök-forgok a konyhán. A déli harangszó kondulására minden tálalva a hatalmas ragyogó üvegpultban, kitárom a zöld spalettát ömlik be a ragyogó napfény és a kis térre árad ki az ellenállhatatlan pestó illat…. Tovább »

Pasta alla Norma

Itáliában bármilyen típusú étel fel tudja ébreszteni az érdeklődésemet. Legjobban a szicíliai gasztrónómia tud felcsigázni, nem hiába ugyanis a nagy kedvencem. Főként azért mert a “pasta” gyökerei is innen erednek, másrészt rajongom a sziget kiváló kultúrájáért, történelméért és természetesen, mint minden valamirevaló operarajongó Belliniért. Így aztán nem is kérdés: ha Pasta alla Norma készül a… Tovább »

Medvehagymás pesto szárított paradicsommal

A tavasz érkezésével visszatértek a friss üde zöldek mint a medvehagyma. Ez az aromás növény gyakorlatilag a snidling testvére    és a nap első sugaraival érkezik. Az idei első adagból kiváló tavaszi spaghetti pesto készült. Én a pestók lazább mondjuk úgy könnyebb verzióját kedvelem így a parmezánt mandulával helyettesítem, kevés olajat használok és a legvégén… Tovább »

Mediterrán spaghettata

Az instant mártások igen népszerűek, de nem az én konyhámban. Kizárólag saját készítésű szárazalapot használok. Az olaszok egyszerűen csak spaghettatának hívják. Nem más mint egy fűszerkeverék melyet a legfinomabb szárított zöldségekből készítenek. Tészta, hús- és halételek ízesítésére használnak, de készítenek belőle tésztaszószokat is. Hétvégén én is spaghettata szószt használtam gyors estebédemre. A spaghettatát még a tikkasztó… Tovább »

Tökvirágos, mascarponés, diós, pisztáciás spaghetti

Első látszatra nem tűnik másnak, mint egy sima carbonara, azaz szénégető spaghettinek. De elárulom, hogy távolról sincs köze hozzá. Munkaidő végén betértem kedvenc zöldségesemhez, akinek hosszú évek során törzsvásárlója voltam, majd elsodort minket az élet. Néhány hónapja viszont újra rátaláltam, ugyanis útba esik jövet-menet 🙂 Hogy miért is említem meg őt? Elsősorban, mert fantasztikus áruval… Tovább »

Az igazán autentikus olasz- Spaghetti all' aglio, olio

Egyik gyengém az olasz konyha, azon belül is a tésztafélék. Nem kell megrémülni! Hatalmas tévhit, mely szerint a tészta hizlal! Kizárólag az a plussz kalória hizlal, amit a tésztával jutattunk be a szervezetbe cukor, szénhidrát vagy fehérje formájában. Ezt a spaghettit, amely nem csak a legegyszerűbb, de talán a legfinomabb is, nyugodtan lehet fogyasztani bikini… Tovább »

Medvehagymás, kakukkfüves, pisztáciás au gratin spaghetti

Ezen a gyors -mondjuk úgy- ebéden nincs mit ragozni. A tegnapi medvehagyma pestóhoz hozzáadtam egy leheletnyi kakukkfüvet, pirított pisztáciát és a kifőzött, szigorúan durumlisztből készült és “al dente”*-re főzött spaghettire öntöttem. * al dente- “ami jó a fognak” – a nem puhára, hanem roppanósra, nem túlfőzött tészta ( Itáliában kizárólag így eszik) au gratin- (francia) pirított kenyérmorzsával… Tovább »

Medvehagyma pesto

Minden magára valamit adó gasztroblogger ez idő tájt medvehagymás receptekkel bombázza olvasóit, amely néhány éve idehaza is egyre nagyobb teret hódít magának. Míg a nyugat európai országokban már védett növénnyé nyilvánították itthon akár a szabadban is gyűjthető. Városi lány lévén nem kockáztattam a medvehagyma lelőhelyek felkutatásában, így utam ma délután az egyik biopiacra vezetett, ahol… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!