Culinartz

Matchás fagylalt nyári záporral

Nem  több mint egy hónapja még dideregtem a hóesésben, vacogtak a fogaim és vágytam a melegre. Meg is fogadtam magamnak az első adandó alkalommal Gombóc Artúrrá válok és tele eszem magam finom fagyival. Persze nem olyan multi dobozosról ábrándoztam! És még csak nem is főzöttnek és olasznak csúfolt fagyasztott cukros színezett vízről. Szájam íze szerint… Tovább »

Matchás limeos citrom mousse

Mennyei kalória bomba vagy édes kísértés, tök mindegy minek nevezem. A tényen nem változtat:ez a  fergeteges rém egyszerű desszert szerintem bármikor megállja a helyét akár a hűsítőként a nyári kánikulában, akár C vitamin forrásaként a zimankós hólapátolás előtt. 10 dkg cukor, 3 tojás, 3 dl tejszín, 2 citrom héja és leve. Ezúttal csavartam bele egy… Tovább »

Rebarbarás clafoutis meggyel és áfonyával- rettenetesen ronda…

…bizony ám, ez a sütiféleség roppant ronda ahogyan ezt a poszt címében is jeleztem. Kíváncsi vagyok ezek után hányan fognak rákattintani. Még inkább az érdekel hányan fogják elkészíteni a kép láttán. Nos el kell árulnom, érdemes elkészíteni, mert  pompás, isteni, mennyei, szuper,  ínycsiklandó, pikáns, remek, príma, fenséges! 60 dkg rebarbara, 4 ek olaj, 10 dkg cukor,… Tovább »

Göngyölt palacsinta

Ezt a palacsintát kizárólag csak az próbálja ki, aki már végképp nem tudja miképpen felhasználni a sok kisütött palacsintát és rengeteg idővel rendelkezik. Az is nekiállhat elkészítésének, aki már nagyon unja a sima túrós, lekváros, fahéjas verziót és imád a konyhában alkotva időzni. Hozzávalók: 12 db kész palacsinta, a töltelékhez: 15 dkg darált dió, 15… Tovább »

Póréhagyma leves édesköménnyel

Felesleges regélni ehhez a gyors és annál finomabb leveshez. Hozzávalók: 2 adaghoz elegendő fél édeskömény gumó, egy szál póréhagyma, olívaolaj, lágy sajt darabok (camambert vagy gruyere), fél liter alaplé, fél deci tejszín (elhagyható). Kettévágok egy édeskömény gumót majd felét vékony szeletekre vágom. Vékony karikákra vágom a póréhagymát és kevés olívaolajon az egészet  megfonnyasztom. Felengedem az… Tovább »

Sütötök leves

Ilyen hűvös őszi napokon jól esik este egy forró sütőtök leves. Nem csak zamatos, de vitamindús immunerősítő. Gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban és karotinban. Ásványi anyagok bő forrása is: magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma Egyszerűen elkészíthető, némi fantáziával pedig tányérunkra varázsolhatunk egy keveset az évszak csodálatos… Tovább »

Bazsalikom levegő & mousse- két recept egy posztban

Mivel már két verzióban is elkészítettem, mindkettőt itt és most posztolni fogom. Készítsétek elő a kiskanalakat mert ez a mousse hatalmas diadalt arat az ízlelőbimbók felett! Hozzávalók: 350 ml félzsíros tej, 150 ml tejszín, 3 evőkanál fruktóz ( vagy cukor), 2 g zselatin, 2 ág bazsalikom. Megmosom a bazsalikomot. Egy pohárnyi tejet felmelegítek. Feloldom benne… Tovább »

Hattyúk tava, avagy Pavlova tortácskák

Nemrég egy kirándulásom során kecses hattyúkat volt lehetőségem fotózni. Mondanom sem kell, hogy a pillanat megihletett és idehaza a konyhában Csajkovszkij Hattyúk tavának hallgatása közben adóztam minden idők egyik legnagyobb balerinájának, Anna Pavlova emlékének és tányérra komponáltam Odett alakját. Pavlova  tortácskák ( az eredeti recept) Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, friss ribizli és egres,… Tovább »

Parmezános pisztácia fagylalt

A pikáns fagylaltok egyre nagyobb teret szorítanak a hétköznapi étrendekben is. Mértékkel még a zsírpárnákat sem növeszti, ráadásul ez a fagylalt sós, így aztán ki is került a rettegett édességek köréből 🙂 A pisztácia és a parmezán együtt igen markáns íz, ezért kevés mennyiségben is kiváló kiegészítője a nyári étkezésnek. Fel lehet használni akár előételként,… Tovább »

Mascarponés epertorta sütés nélkül

Hozzávalók: 1 citrom 50 dkg mascarpone 2 cs. vaníliás cukor 3 ek. porcukor 1 tasak zselatinfix 2 dl jól lehűtött tejszín 60 dkg eper 25 dkg babapiskóta A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A mascarponét simára keverjük a cukorral, a citrom levével és héjával, majd hozzáadjuk a zselatinfixet. A tejszínt kemény habbá verjük… Tovább »

Meggyes clafoutis, avagy lusta pite

Egy ideje hanyagolom a virtuális konyhámat, pedig becsszóra isteni finomságok hagyják el a tűzhelyem, szorgalmasan fotózok is, de valahogy mindig közbejön valami…. Ugyebár a posztot meg kell írni azaz a finomságot tálalni is kellene. Megígérem, hogy hetente legalább két posztot fogok írni, de jól esne már némi visszajelzés is. Van-e valaki aki elolvasta, netán kipróbálta… Tovább »

Hat hagymaleves

Ha egyszerű és mutatós levesre vágytok, melegen ajánlom kipróbálni, főleg ilyenkor a medvehagyma szezonban. A remek vendégváró, kiadós leves nem fog csalódást okozni senkinek! Hozzávalók ( kb. 5 liter): 4 közepes fej vöröshagyma, 4 közepes burgonya, 1 fej fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb csokor medvehagyma, 1 csomag újhagyma, 1 kis csokor metélőhagyma, 1 csokor… Tovább »

Avokádós csirkemell parmezános leveles tésztában

Azt hiszem régen találtam ilyen gyors, egyszerű és különleges receptet. Igazi vendégváró, de ha csak magunkat szeretnénk megörvendeztetni és degeszre enni, akkor is kiváló. Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb csirkemell 5 db avokádó 2 csomag újhagyma fél liter főzőtejszín fél kg paradicsom 10 dkg parmezán 50 dkg mélyhűtött leveles tészta egy csokor petrezselyem 1 db… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!