Culinartz

Omlós chorrizós keksz, olívabogyóval

Ez a keksz nagyon könnyen elkészíthető. Néhány perc az előkészítés, és néhány a sütés. Tökéletes focimeccsekhez, jéghideg sörhöz, a ház urának, vagy akár csak egy baráti kis összeröffenéskor remek kísérője egy aperitívnek. Ez most olajbogyóval és chorrizóval készült, de testreszabhatod bármilyen más összetevővel: sonka, aszalt paradicsom, fűszerek, chilli. Hozzávalók: 20 dkg liszt, 8-10 dkg chorrizo,… Tovább »

Gofri, az édes focinasi

Méltánytalanul elhanyagolt édesség a gofri. Nagyon nem is kell vele bíbelődni még egy foci drukker konyhatündér is pillanatok alatt összedobja. Arról nem beszélve, hogy a Teremtés Koronáit egy-egy mérkőzés szünetében le lehet venni a lábukról. Kizárólag szünetben szabad ilyesmivel a foci fanokat meglepni, bár annyira mennyei ennek a receptúrának az eredménye, hogy megeshet, még a… Tovább »

Túrófelfújt

Van az a finomság, ami miatt érdemes beizzítani a sütőt nyáron is! Rém egyszerű, elronthatatatlan és az utolsó morzsáig fogy el egy szempillantás alatt. 10 dkg cukrot ( kevesebbel is beéri, sőt!) 10 dkg vajjal és 6 tojássárgájával habosra kavarunk. Hozzáadunk 10 dkg darált dió vagy mandulalisztet ( én az utóbbival készítettem), 50 dkg áttört… Tovább »

Sous vide pastrami

Bizony a szuvidolás nagy hevében bele is haltam volna, ha nem próbálom ki ezt az ízletes finomságot. Be kell vallanom, vannak olyan konyhai műveletek, amelyeket egyszerűen képtelen vagyok tökéletesíteni. Így vagyok a marha húsokkal is. Nem tudom előállítani a felső kategóriás éttermek minőségét. Nos, a sous-vide technikának köszönhetően, még a finnyás férfiak is elismerően csettintenek!… Tovább »

Napi elemózsia

Íme 23 fénykép, 23 a világ különböző pontjain élő emberről és egy-egy napi élelem adagjukról. Peter Menzel és Faith D’Aluisio, fotós házaspár bejárták a világot és különböző emberekkel találkoztak az élet minden területéről. Ez idő során megkérték őket, hogy jelenjenek meg a fotózáson egy teljes napi étrendjükkel. A legőrültebb az egész projektben az emberek kalóriabevitel különbsége, más… Tovább »

Szuvidált körtés olasz desszert – panna cotta

  Nem kell megijedni, csak a neve és a külleme flancos annyira, hogy az ember lánya halogatná az elkészítését. Valójában nem más, mint egy egyszerű tojás nélkül készült, magas zsírtartalmú tej és tejszín keverékéből  főzött puding, jó alaposan behűtve. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Egyszerűségéből adódóan pedig végeláthatatlan módon elkészíthető. Az alap vaníliás verziótól, az idény gyümölcsökön… Tovább »

Tárkonyos raguleves

Néha azért leves is kell, ezt már szüleim is, nagyim is hajtogatta… igaz ők naponta tették. Meg is fogadtam: ha egyszer végre felnőtt leszek, nem lesz mindennapos a leves. Ez van, nem vagyok egy nagy leveses, általában a krémleveseket részesítem előnyben. Nyilván kedvelem bennük, hogy pikk-pakk készen van, csak egy kis pirítás, párolás, főzés, turmixolás…. Tovább »

Spenótos piterétes

Pite is és rétes is, ugyanis kör alakú pite formában került a sütőbe, ráadásul a tészta majdnem tökéletesen megegyezik a rétes tésztáéval. Na nem arra a celofánba csomagolt bolti, törékeny papírlapokra gondolok. Annál létezik egy egyszerűbb, egészségesebb és finomabb változat. Persze, hogy kézzel gyúrva. Nem kell megijedni, könnyebb, mint az ……. 🙂 A tésztához: 2… Tovább »

Rizskoch, rizsfelfújt

A tejberizses desszerteket a világon sokfelé ismerik. A lehetőségeknek végtelen verziója létezik. Hozzám hasonló rizs imádóknak, a sushi mellett ez is kötelező. Hozzávalók: 25 dkg rizs ( erre a célra többnyire a kis kerek szeműt használom), kb 2 dl víz, 1 l tej, néhányan egészen biztos megköveznek, de előfordul, hogy a tejet tejszínnel keverem. Nem… Tovább »

Fat Flag – Jonathan Icher

Icher Jonathan munkája ismét szórakoztató és meghökkentőre sikerült. A világszerte ismert francia művész, Anastasia Parquet sminkessel karöltve hozta létre fotósorozatát, a Fat Flag-et, és a modelleket országuknak megfelelő nemzeti zászlónak festette, miközben ők  tipikusan jellemző, kiemelten sokat fogyasztott és közkedvelt ételeket falatoznak. Íme a végeredmény, fotókban:   Jonathan saját bevallása szerint először a babot szerette volna… Tovább »

Menta pestós papfojtogató, cukorborsóval

Nem másról van szó, mint a “strozzapreti” tésztáról. A tréfás taljánok mindennek vicces nevet tudnak adni. Így nem csoda, ha a tésztáikat is mókásabbnál mókásabb nevekkel illetik. Számos legenda létezik a nevének eredetéről, az egyik szerint  ezt a tésztát a papok annyira szeretik, hogy a lakmározásba szinte belefulladnak. Mint minden tészta étel, ez is a “húsz percesek”… Tovább »

A nagy kaja térkép

A világ minden országának meg van a maga é(t)ke.  Minden ország térképe megrajzolható az általuk megtermelt élelmiszerekkel. Az igazán művészi projektet Caitlin Levin és Henry Hargreaves hozta létre, amely nem másból, mint az utazás iránti szenvedélyükből született. Utazásaik során feltárták a helyi speciális élelmiszereket, így született meg a lime-al borított capirinha Brazíliája, a sajttal és… Tovább »

Csokoládé mousse, tonkababbal

Ez a bejegyzés egy régi elmaradásom (több is van ilyen 🙂 ) , annyira régi, hogy ezzel nyammogtam át magam az idei évbe. Természetesen nincs szükség különleges alkalmakra, egy légies csokoládékrém az én bármely napján jól jön. Minden érzékszervet gyönyörködtet…. Elkészítése annyira egyszerű, hogy még a kezdő házi tündérek is el tudják készíteni, csak néhány… Tovább »

Medvehagymás pogácsa, juhtúróval

Ha megjelenik a medvehagyma, két dologban vagyok biztos: visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, étrendembe ismét belekerül a lehető legtöbb verzióban (eddig csak a tiramisu és a többi édesség úszta meg a bezöldülést, bár ami késik… 🙂 ) Persze, hogy pénteki piacozásom három hatalmas csokorral zárult és szombat este nem bírtam megállni, hogy ne álljak neki. 3… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!